A globális tőke a Pride és a baloldali ügyek mellett áll

2018. július 17. 16:23

A progresszívek ma a globális tőkével szövetkeznek, mint a Pride-ok egyértelműen mutatják. A keresztényeknek ezért a munkásosztály mellé kell állniuk. Kulturális reálpolitikára van szükség.

2018. július 17. 16:23
Matthew Schmitz
First Things

„A New York Pride Parade az elit hatalmának egyértelmű kinyilvánítása. Mint a Human Rights Campaign feje mondta 2006-ban: »a vállalati Amerika sokkal előrébb tart Amerikánál, az LMBT-emberek egyenlőségét tekintve«. A nagyvállalatok finanszírozzák az LMBT-ügyeket, lobbiznak a vallásszabadságot védelmező törvények ellen, és a melegeket a fogyasztás ügynökeiként mutatják be.(…)

Ezek a kultúrharc valódi frontvonalai. Az egyik oldalon ott vannak a menedzserosztály jólfésült tagjai, akik szerint a munkaerő, a javak és a tőke szabad áramlásának bármilyen korlátozása a »globális értékek« megsértése. Teljes mértékben támogatják a neoliberalizmus központi projektjét: a piacok elszigetelését a demokratikus nyomásgyakorlástól. Ugyancsak szeretné, ha az vágyakat felszabadítanánk minden kulturális, jogi és erkölcsi gát alól. A másik oldalon különböző politikai irányzatok mosdatlan hívei állnak, akik úgy gondolják, hogy a gazdasági életre is vonatkozik a politikai autoritás, aminek ma a nemzet a letéteményese. Ők hisznek a morális normákban és a nemzeti határokban. 

A keresztényeknek kulturális reálpolitikát kell folytatni. A házasság jelentésének semmilyen elmagyarázása – legyen az akármilyen jó érvelés, akármennyire szigorúan szekuláris – sem tudja legyőzni azt a menedzserelitet, amely teljes mértékben ellenzi azt a társadalomképet, amelyben a keresztények remélnek. Eme tény beismerésének elmaradása végzetes volt a tradicionalisták ügye számára. Míg ugyanis a liberális társadalmi változások ellen érveltek, támogattak olyan gazdaságpolitikákat, amelyek rossz hatással voltak természetes szövetségeseikre és segítették ellenfeleiket. Törölközőt nyújtottak saját sírásóiknak.

A progresszívek ma a globális tőkével szövetkeznek, mint a Pride-ok egyértelműen mutatják. A keresztényeknek ezért a munkásosztály mellé kell állniuk, ami vallásosabb, változatosabb és hazafibb, mint a menedzserelit. A keresztények csak úgy kerülhetik el a bukást, ha csökkentik az egyenlőtlenségeket és korlátozzák a nagyvállalatokat. Csak a szabadpiac és a nyitott határok ideológiájának kikezdése által juthatnak előrébb a saját eképzelésük szerinti közjó felé vezető úton. A tudatos tőke és a munkásosztály közti harc ugyanis meghatározza a kultúrharc kimenetelét.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2018. július 17. 20:16
"A keresztények csak úgy kerülhetik el a bukást, ha csökkentik az egyenlőtlenségeket és korlátozzák a nagyvállalatokat. " ??? Ez a szerencsétlen tisztában van vele, hogy a kereszténység az egy vallás? Persze, igen, csak képtelen mást összekínlódni. Na,, mandiner, hát tényleg ilyenek szemlézésére vagytok rászorulva. Nehéz a kurzushisztiben a pozícióharc, ugye?
Andre1bp
2018. július 17. 19:27
Ez érdekes, mivel a keresztények alapjáraton republikánusok, amit a nagytőke irányít, a melegek többsége, viszont a Bernie Sanders-felé szocialista demokrata szárnyhoz húz.
zgyongy
2018. július 17. 19:06
Keresztényszocializmus?
__Y__
2018. július 17. 18:14
"A progresszívek ma a globális tőkével szövetkeznek, mint a Pride-ok egyértelműen mutatják. A keresztényeknek ezért a munkásosztály mellé kell állniuk. " Mi ez a hülyeség?! A cikkírónak nagyon élénk a fantáziája. Mi köze ezek közül bármelyiknek egymáshoz ,most komolyan?! Ez kb. olyan, mintha azt mondanánk, hogy az elefántok az állatkertben tulipánokat esznek, ezért az oroszlánoknak innentől kaktuszt kell enniük. Félreértés ne essék, nekem semmi bajom a keresztényekkel, de az olyan "kereszényekből", akik valami munkáspárti, proli elmebetegséghez asszisztálnak, azokból köszönöm inkább nem kérnék, továbbra se hiszem, hogy egyáltalán ilyenek léteznének, vagy ha netán mégis, azok valószínűleg nem is keresztények, legalábbis ha jól tudom az irigység nem igazán számít erénynek ebben a vallásban. Egyébként a Pride-al sincs bajom, bár a személyes ízlésemtől távol áll. Miért kéne amúgy akár a Pride, akár a munkásmozgalom mögé beállni?! Miért kell a gazdaságpolitikát olyanba belekeverni, amihez semmi köze?! Én szabadpiac párti vagyok, de nem állok a Pride mellett. Azt végképp nem értem, hogy egy kereszténynek miért kéne az agyament proletárforradalom mögé beállni(?!) amikor ezeknek semmi közük nincs egymáshoz ,akárhogy is próbálja a szerző lenyomni a torkunkon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!