Milyen lehet a magyar vidék 15 év múlva?

2018. április 26. 17:24

Az adatok szerint a magyar vidék egyáltalán nem sorvad úgy, mint általában gondoljuk.

2018. április 26. 17:24
Összkép Magazin
Összkép Magazin

„Az adatok szerint a magyar vidék egyáltalán nem sorvad úgy, mint általában gondoljuk – itt az ideje, hogy megpróbáljunk optimistábban gondolkozni a jövőjéről. Lehet, hogy vidéken nem fognak kevesebben élni és nem lesznek szegényebbek, mint ma. Cikkünk gondolatkísérlet arról, melyek lehetnek a vidék fő vonásai 15 év múlva egy pozitív forgatókönyv szerint.

A vidék, sokkal jobban van, mint hisszük

A vidékkel foglalkozók körében általános a borúlátás: A gazdaság és a munkahelyek még inkább a nagyvárosokba koncentrálódnak, folytatódik a munkavállalók elvándorlása, a falvak elöregedése. Azonban, ha ránézünk a számokra, nem teljesen ezt látjuk. Sőt!

2010 és 2016 között a falvakban a nettó jövedelmek gyorsabban nőttek, mint a nagyvárosokban és Budapesten. A vidék és a nagyváros közötti bérkülönbség nagymértékben csökkent.

A jövedelemváltozások regionális eloszlását nézve ugyancsak meglepő adatokat találunk. A háztartások nettó jövedelme Közép- Magyarországon nőtt a legkevésbé. A budapestiek jövedelmei picivel az átlag alatt nőttek – lassabban, mint az Alföldön és jóval lassabban, mint a Dunántúlon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2018. április 28. 08:24
a magyar vidék egyáltalán nem sorvad úgy, mint általában gondoljuk. Hanem sokkal jobban.
vizesnyolcas
2018. április 27. 10:21
Olvasom a 168 órában: "Ellenzék nélkül ki állítja meg a falvak haldoklását?" Mintha anno nem egyetértőleg viszonyultak volna ahhoz, hogy a kedvenc maszop-szadesz kormányaiknak kiemelt programja volt a falvak, kis települések módszeres felszámolása.
Akitlosz
2018. április 27. 00:50
"Az adatok szerint a magyar vidék egyáltalán nem sorvad úgy, mint általában gondoljuk." Akkor máshogyan sorvad. Nem a sorvadás tehet arról, hogy egyesek rosszul gondolják.
kérdés
2018. április 26. 23:05
Épp nemrégiben olvastam egy nzz cikket arról, hogy haj de jó, egyre több város vezetése lesz ballib...de hogy honnan veszi az a város az erőforrást, azt nem említették meg a cikkben. Mint ahogy azt sem, hogy mit kezd vele....azon kívül, hogy haj de jó. Mert nemcsak házvezetőnő kell a város kiszolgálására, hanem szakember is, az pedig mindig is a vidékről került föl. Jó szakember nélkül lassabban megy bármilyen elképzelés megvalósítása, többe is kerül. Nagy ötlet, hogy kitanálták ezt a határok nélküli munkaerő-csábítást, de ebben is többe kerül a leves, mint a hús....vagyis az a bekerülési költség, ami a helyváltoztatásokkal, ill. a szakembergárda folyamatosan gyorsabb ütemű váltásával jár. Legfeljebb a légitársaságok, autópályaépítők, benzinkutak keresnek rajta úgy, hogy teljesen hazavágják a környezetet közben, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy a nyereség sincs arányban a befektetett tőkével, munkával, sem a munkaadónál, sem a munkavállalónál. Én úgy gondolom, amit a Nyugat kitanált, hogy keleti eus munkavállalókkal pörgeti föl a gazdaságát, lecsengőben van, a migráció definitíve pedig nem megoldja a szakemberhiányt, hanem épp növeli, ezért célszerű nyugisan beállni egy természetes tempójú és léptékű életmód beállítására. Természetellenes ugyanis, épp ezért vakvágányra fut az az életforma, ami például egy nagyvárosban koncentrálja a gazdaság erős ágazatait adó iparát, piacát, kiszolgálását. A várost is ellehetetleníti és megbontja az ország egyensúlyát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!