A kínai migráns

2018. április 30. 06:56

Ha a muszlim integrálhatatlan, akkor mit mondjunk a kínai migránsokról?

2018. április 30. 06:56
Aczél Endre
Népszava

„A hiszterizált emberek ferde szemmel csak a fejkendőre néznek, a ferde szeműekre nem. Holott kínai migránsból sokszorta több van, mint muszlimból. Minálunk különösen. A budapesti X. kerületben már van Chinatownunk is. De a lakóiról senki nem feltételezi, hogy ki akarják túrni az otthonából, el akarják venni a munkáját, rá akarják erőszakolni a kultúráját, a vallását, meg akarják becsteleníteni családja nőtagjait.

Eltekintve attól, hogy ezek a propaganda-panelek a Közel-Keletről és Észak-Afrikából érkező muszlimok esetében is 99 százalékban hamisak, nézzük a „legnyomósabb” érvet, amely így hangzik: nem integrálhatók, azaz képtelenek beilleszkedni annak a társadalomnak a rendjébe, amely befogadta őket. Ez klasszikus féligazság. A muszlimok jelentős részében megvan a készség az integrálódásra, más részükben – főként a sikertelenekben, a frusztráltakban, a prédikátorok agymosott áldozataiban - meg egyáltalán nincsen ilyen hajlandóság. Náluk az identitás őrzése mindent felülír.

De ha a muszlim integrálhatatlan, akkor mit mondjunk a kínai migránsokról? Alapjában zárt közösségekben élnek, őrzik a befogadó országétól idegen szokásaikat, kultúrájukat, nyelvüket és – ellentétben a muszlimokkal – csak a legritkább esetben házasodnak nem-kínaiakkal. Ám ami a lényeg: ugyancsak ellentétben a menekült migránsokkal, nincsenek olyan célországaik, amelyektől elvárnák a nagyvonalú segélyeket, inkább tucatnyian meghúzzák magukat egy garzonban, amíg valami jövedelemmel járó elfoglaltságot nem találnak. És általában mindenütt találnak, éspedig családostul. »Találkoztam boldog kínaiakkal«, akik nekem, a pekingi veteránnak elmesélték, hogy először Bulgáriában próbálkoztak, nem ment, aztán Romániában, ott se, végül Magyarországon leltek rá a lehetőségre. Nem gázolnak be hozzánk csapatostul, inkább csak szivárognak. De folyvást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bela barva
2018. május 01. 18:19
Ha kell acsádi egy perc alatt a legnagyobb muzulmáná válik. Ezek lételeme az örökös helyezkedés, mindig oda ahonnan előnyöket remélnek.
zuriktodor
2018. május 01. 11:26
Az itt élő "ferdeszeműek" fele vietnami, gondolom, őket is kínainak nézi... Más. Ausztriában, az iskolában az ázsiai gyerekek az európai és fekete társaikkal is bandáznak, érdekes módon a muszlim gyökerűek szinte kizárólag egymással. A szüleik folyton az intézmény nyakára járnak az állandó nemtetszésükkel, a kicsik örökké a szüleiknek árulkodnak. Folyamatosan kreálják a sérelmeket maguknak, követelőzőek, mindig mindennel elégedetlenek, örökké a komfortjukon fontoskodnak, a tiszteletet követelik, ha kell, ha nem. Ha valami gondjuk van, akkor nyilvánosan, hangosan fejtik ki, ha az egyik beszél, a többi automatikusan bólógatni kezd. Simán felhúzzák magukat a semmin is. Egy kicsit sem akarnak alkalmazkodni. Ráadásul egyre többen vannak.
Peter8811
2018. április 30. 21:54
6 aczél endre nem tesz ki egy CHURIDINÁK ALAJOST. aczél endre már elitta az eszét azért írta ezt az esszét.
vizesnyolcas
2018. április 30. 20:47
Tulajdonképpen felsorolja a muszlimözön és kínaiak közötti azokat a különbségeket, amelyekre a kommentelők is utalnak. Csupán az érthetetlen, hogy az általa is ismert tények birtokában miért csodálkozik azon a szerző, hogy kinaiak ellen nem tiltakoznak a bennszülöttek. Megjegyzem, a muszlimok azon része ellen sem tiltakozik senki, akik az itteni egyetemi tanulmányaik végeztével elfelejtettek hazamenni, és több kórházi osztályon ma már ők a főorvosok; meg a pénzváltók ellen sem, akiknél jobb árfolyamon lehet váltani a forintot, mint a bankokban. - Nyugat-Európával ellentétben az itteni muszlim populáció és a bennszülöttek közötti korrekt viszony alapja: (1) Ezek a muszlimok nem azért vannak itt, hogy az aljamunkát velük végeztessék a bennszülöttek (orvosok, kereskedők). (2) Nem a szociális segélyből akarnak megélni. (3) Kezelhető létszámban vannak jelen. (4) Nem akarják - nincs is módjuk rá - a muszlim kultúrát, saría-törvénykezést ráerőltetni a bennszülöttekre. Ami kínaiakat illeti. Valóban vannak kínai iskolák kínából importált tanárokkal, de én csupa olyan kínait ismerek csak, akik magyar iskolába járatják a gyerekeiket. (Ja, és megfigyelhető, hogy az ilyen iskolákban a bizonyítványosztáskor a kínai gyerekek gyűjtik be a legtöbb dicséretet.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!