Tanárból seriff

2018. február 25. 09:46

A Trump új feladattal ruházná fel a tanárokat. Eddig csak védőpajzsként szolgáltak a lövöldözésekben; most már katonák lesznek belőlük.

2018. február 25. 09:46
Szegőfi Ákos
Mindset Politikai pszichológia

„Az amerikai polgárok épp a puskáikat fűrészelik ketté az otthoni sufniban, hogy kifejezzék a fegyverkorlátozás iránti támogatásukat, mikor a Trump-adminisztráció előlép és átvágja a gordiuszi csomót: fegyverezzük fel a tanárokat is! 

A szociálpszichológia egyik legrégebbi és legkedvesebb témája az agresszió, az amerikai fegyvertartás pedig mindig is egyfajta kvázi kísérleti terep volt a vizsgálódásra. Berkowitz és LePage már 1967-ben, azaz több mint ötven (!) évvel ezelőtt leírta »fegyverhatás« jelenségét, ami annyit takar, hogy az erőszakkal kapcsolatba hozható tárgyak puszta látványa is erőszakosabb gondolatokat, majd erőszakosabb viselkedést szül. Mivel tudományról beszélünk, eredményüket azóta számos alkalommal megerősítették – azonban úgy tűnik, mégsem ment át az üzenet. 

A lépés politikai szempontból úgy lett kigondolva, hogy dobok valamit a fegyverkorlátozási narratíva képviselőinek, közben pedig igyekszem nem elidegeníteni azt a fegyverlobbit, ami anno még a kampányomat is finanszírozta. 

Ha nagyon egyszerűen szemléljük a felvetést, tulajdonképpen arról van szó, hogy lehetőséget adnak a tanároknak, hogy agyonlőjék a diákokat. Nehéz elképzelni, hogy ezzel a lépéssel növelni lehetne bármilyen intézményi bizalmat, főleg úgy, hogy a tanárok tudvalevőleg fizetésemelést kapnának a fegyverviselésért. Az oldalukon pisztollyal sétáló seriff-tanárok további bizalmatlanságot, frusztrációt és ezáltal további agressziót fognak előhívni a diákokból. 

Trump nyilatkozata szerint az iskolai lövöldözők »gyávák«. A felfegyverzett tanárok hada majd elrettenti, vagy megállítja őket. Azon tanárok hada, akiknek elsősorban tanítás, tanácsadás és segítés lenne a feladatuk. A Trump-adminisztráció új feladattal ruházná fel a tanárokat. Eddig még csak védőpajzsként szolgáltak a lövöldözésekben; most már katonák lesznek belőlük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FOB
2018. február 25. 18:38
Revideálnom kell az eddigi véleményemet. Tényleg muszáj lesz felfegyverezni a tanerőt, mert segítséget a helyi erő nem mindig tud (akar, képes) adni. Kíváncsian várom, hogy mikor lesz vezetik be a golyóálló iskolaköpenyeket. https://ripost.hu/cikk-elsirtak-magukat-a-rend-rok-a-bejelenteskor-lattak-ahogy-meghaltak-a-gyerekek/?source=hirkereso
balbako_
2018. február 25. 16:24
Ott már csak a tanár "puskázhat"!
Autofocus
2018. február 25. 12:15
Ha már mindenkinél lesz stukker, akkor tesiórán célbalövés, technika órán fegyvertisztítás, osztálykiránduláson számháború élesfegyverrel. Az iskola ott tényleg életre-halálra nevel!
kuzmics
2018. február 25. 11:07
A pszichológusok nagyon divatba jöttek, felváltják a szociológusokat. Pedig mennyi mindent köszönhetünk nekik is! :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!