Ez ne lenne világnézeti csata? Válasz Szilvay Gergelynek

2018. január 26. 13:53

Attól, hogy két személy is konzervatívnak, kereszténynek vallja magát, még gyökeresen eltérhet a világról, az államról, helyi közösségről alkotott képük.

2018. január 26. 13:53
Stumpf András
Válasz.hu

„Mély fejtegetésbe bonyolódott Szilvay Gergely a Mandineren a hódmezővásárhelyi időközi polgármesterválasztásról elmélkedvén, s arra jutott: a premodern politikát látjuk a maga pőreségében, hiszen a fideszes ellen függetlenként jobboldali indul Márki-Zay Péter személyében. Tehát világnézet azonos, így nem értékekről szól majd a küzdelem.

»Meg kell tanulnunk újra: a politikai versenyben nem csak világnézetek versenyezhetnek egymással, hanem akár azonos világnézetű személyek is, és akkor nem a világnézet, annak „igazsága” a kérdés, hanem más szempontok kerülnek előtérbe: beágyazottság, rátermettség, gyakorlati tapasztalatok, világnézet-független elképzelések, elintézési és végrehajtási képesség. A helyiek ezek alapján fognak ítéletet mondani a jelöltekről.« 

Teljesen logikus gondolat – csak éppen nem igaz.

Olyan, mintha Szilvay kolléga azt mondaná: Luther keresztény volt, X. Leó pápa is keresztény volt, ugyanabban az Istenben hittek, ugyanazt a tíz parancsolatot tartották szem előtt, tehát nem volt köztük különbség világnézetileg. Rátermettség, gyakorlati tapasztalatok, végrehajtási képesség – ebben állt a csata kettejük között, semmi másban.

Dehogy ebben. S ugyanígy nem ebben áll most, Hódmezővásárhelyen.

Attól, hogy két személy is konzervatívnak, kereszténynek vallja magát, még gyökeresen eltérhet a világról, az államról, helyi közösségről alkotott képük. Az egyik például utálja a sarcot, a búcsúcédulát, nem hiszi, hogy csak a másikon keresztül lehet üdvözülni, netán fontosnak ítéli a »Ne lopj!« parancsát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 209 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2018. január 28. 16:52
Stumpf manapság annyira értékelhető, mint mondjuk Hadházy aljasságai! Nem is értem, hogy minek erről a sok vita! A porszívóügynök dumája (lopás, ez, az, amaz) meg természetszerűen a ballibant sajtóból ellesett bizonyítatlan állítások halmaza! Másrészt, nem ismerem a felvezető személyét, de felteszem, valami szoclib fazon, állítólag ateista? Úgy tűnik ez a szerencsétlen fazon egy balek, egy felbiztatott balek, aki mögött az ellenzék bújik meg! Stumpf korábban normálisnak tűnt, de úgy látom, van az a pénz!
syphax
2018. január 28. 07:35
1.) Egy dolog az, hogy valaki keresztény vagy keresztyén. 2.) Másik--lényeges--dolog, hogy HOGYAN, MILYEN MÓDON látja helyesnek s a TANITÁSHOZ IGAZODÓNAK(!) MEGÉLNI ezt a keresztény vagy keresztyén-ségét. 3.) És a harmadik--talán az előző kettőtől is lényegesebb--hogyan, milyen módon képzeli el, mondjuk divatos szóval "kezelni" az--mondjuk így-- ő "megélésmódjától" ELTÉRŐ-en gondolkodó-élő keresztények-keresztyének működését létét. Mert! Tény, hogy ma már vannak ú.n. fundamentalista protestánsok is, akik például nem fogadják el az ÖKUMENIZMUST--mint egymás kultúrált és tanitás-adekvát kezelésmódját! Bár erről--különösen ilyenkor, az ökumenikus évenkénti IMAHÉT idején nem nagyon szoktak akár még emlitést tenni sem--katolikusok sem, protestánsok sem, érthető okokból. Az is TÉNY--amit "kivülről" persze nem igazán tudnak, de persze nem is igazán érdekli őket, "külsőket"--hogy vannak olyan katolikus testvéreink is, akik NEM FOGADJÁK EL a II.Vatikáni Zsinat határozatait ma sem--akkor sem írták alá a dokumentumokat 1964-65-ben, a Zsinat zárásakor. Ez a dolog hitbeli oldala az ügynek és a keresztények\keresztyének sokszinűségének. Az viszont, hogy evilági-politikai "ügyekben" valaki vagy valakik ELTÉR a politikai "main-stream"-től, az már csak azért is nehéz ügy, mert main-stream se csak egyféle van. Gondoljuk el: Angéla Merkel politikai jobboldalisága mennyire más, mint mondjuk a Horst Seehofer-é. De még Donald Trump is különbözik jobboldali szinezetű politikai tartalmaiban attól mint, teszem azt a Christian Strache jobboldali-konzervativ politikai gyakorlata. Ezek "helyi, földrajzilag-hatalomtechnikailag" bekorlátozott determinizmusoknak látszanak....Ennélfogva én a legkevésbé sem csodlkozom a hódmezővásárhelyi történéseken....
szekula
2018. január 27. 22:09
Ja, a kedvencem az, amikor random mód beszúrod korábbi (zagyva és totál érdektelen) posztjaidat a társalgásokba itt, hátha valaki figyelemre méltat végre.
Akitlosz
2018. január 27. 21:01
"Attól, hogy két személy is konzervatívnak, kereszténynek vallja magát, még gyökeresen eltérhet a világról, az államról, helyi közösségről alkotott képük." Na ezért hasznos a kínvallatás. A kínzókamrában a többségük gyorsan nézetet váltana ezeknek a vallóknak, tehát nem szabad adni ezekre a vallomásukra..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!