Integrálható-e a magyar társadalom?

2018. január 23. 07:33

Ha egy társadalom öröklött módon, történelmileg nem egységes, mit lehet kezdeni ezzel a hagyománnyal?

2018. január 23. 07:33
Csizmadia Ervin
Magyar Nemzet

„Első körben hagyjuk, hogy igaza van-e ebben a szociológusnak. Örüljünk annak, hogy a kohézióról, az integrációról egyáltalán szó esik. De utána mégis tegyünk föl egy módfelett zavaró kérdést: ha egy társadalom öröklött módon, történelmileg nem egységes, mit lehet kezdeni ezzel a hagyománnyal? Mit tegyen a politikai vezetés, ha egy kevésbé integrált állapotból egy integráltabba szeretné eljuttatni a társadalmat? Fokozzuk ezt még egy kicsit: egyáltalán szabad-e egy kormánynak manapság ilyen kérdésekkel foglalkoznia? Beavatkozhat-e a társadalmi élet szövetébe, és akár drasztikus módon megpróbálhatja-e korrigálni az öröklött folyamatokat?

Könnyedén adhatnánk erre igenlő választ. Ha ismét megnézzük az 1945 utáni német demokratizálódást, azt látjuk, hogy a politika erősen befolyásolta a társadalmi struktúrát. Mi több, az oktatási rendszertől sem csak azt várták el, hogy jól megtanítsa számolni és írni a gyerekeket. Hanem hogy igenis demokráciára nevelje őket. Viszont lehet-e ez példa több évtizeddel később, megváltozott körülmények között?

Itt megint csak különböző válaszokat adhatunk. Az egyik az lehet, hogy természetesen lehetséges a »német modell« átültetése. Azért is, mert az 1945 utáni évtizedekben emelkedett fel és nőtt Európa vezető hatalmává az ország. El kell tanulni tőle mindent, akkor is, ha Magyarországnak olyan szintű nemzetközi ambíciói nem lehetnek.

De ha letesszük a nagyesküt a német mintára, akkor is maradnak kérdések. Mi van, ha egy ország lakosságának nem csekély része nem akar integrálódni? Ha úgy érzi, a kormány olyan célok érdekében akarja őt integrálni, amelyeket nem vall magáénak? Mintha a mai Magyarországon ez volna a helyzet. A Fidesz népszerűsége azért olyan erős, mert közönsége hálás a neki tetsző – nevezzük így – nemzeti integrációért. A közönség ellenzéki része viszont nemhogy nem hálás, egyenesen elementárisan felháborodott. Úgy véli: a kormány befagyasztotta a társadalmat, és az integráció politikai formáját erőlteti.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2018. január 23. 13:22
Az is-is ember, 2003-Kóczián-Dudás-Török-Is-Is...Mind ilyenke!+++"MN"
csuka
2018. január 23. 09:37
A FIDESZDSZ MAFFIA, MINT A SOROS TERV VÉGREHAJTÓJA: „TÍZMILLIÓKAT ADTAK ORBÁNÉK BEVÁNDORLÁSSZERVEZÉSRE EGY SOROS ÁLTAL TÁMOGATOTT SZERVEZETNEK” https://alfahir.hu/2018/01/23/migransok_bevandorlasszervezes_orban_viktor_soros_gyorgy_menedek_egyesulet
navis praetoria
2018. január 23. 08:48
Az integráció és a kohézió nem szinonímái egymásnak, de nem ez a lényeg. "(Németország) az 1945 utáni évtizedekben emelkedett fel és nőtt Európa vezető hatalmává." Már előtte az volt. És a háború alatt is elég erős volt a kohézió, már csak az angolszász terrorbombázások feletti közfelháborodás, a kezdeti győzelmek, majd a háború védekezőbe fordulása miatt is. Németország háború utáni nemzeti kohézióját a szerző pozitívnak tünteti fel. Máshol mégis azt írja: (Magyarországon) "a társadalom politikai integrációja rengeteg pozitív energiát számol fel". Ej mi a kő? Magyarországon nem csak a történelmileg öröklött megosztottság, hanem az is gátja a teljeskörű nemzeti kohéziónak, hogy Németországgal, Franciaországgal ellentétben nem történt meg a társadalom háború utáni megtisztulása, és a korábbi kollaboránsok kemény magja aktívan mérgezi a nemzeti kohéziót. Franciaországban a kollaborások nagy részét rövid úton meglincselték, egy kisebb részüket szigorú bírósági ítéletekkel vonták felelősségre. Németországban a lincselést megtették a győztes szövetségesek, a bírósági ítéleteket is, tetézve az új, német bíróságok ténykedésével. Plusz egy "militáns demokráciát" vezettek be, amelyik aktívan, preventíven megakadályozta, hogy volt nácik visszatérjenek a politikai hatalomba és komoly, hatékony átnevelő intézkedéseket foganatosítottak a megszállók aktív közreműködésével. Ausztriában egy teljesen liberális pártot sokáig bojkottáltak, és még ma is bojkottálják nemzetközileg, mert náci utódok pártjának tartják. Ezzel szemben a magyar kollaboránsok egyik vezetőjének például szobra van az EU-ban és a volt rákosista kemény mag utódainak pártjai aktív nyugati elismerést, támogatást kapnak. Magyarországon nem csak a felelősségrevonás maradt el, hanem az átnevelés is: a kollaboráns elit megtartotta az uralkodó narratíva alakításának kulcspozícióit a médiában, az oktatásban, a társdalomtudományokban, a történetírásban. A rendszerváltozás után túlnyomórészt ők "nevelték", és nevelik részben ma is a magyar társadalmat. "Mi van, ha egy ország lakosságának nem csekély része nem akar integrálódni?" Hát bizony, ez egy fogas kérdés. Ha politikailag nem akarnak "integrálódni", legalább nemzetileg integrálódjanak. De ez sokuknál szitokszó. Úgyhogy marad nekik a külső sötétség és a fogak csikorgatása - ha az ország" integrált" részének vezetése nem követ el túl sok hibát.
terra
2018. január 23. 08:48
"Valami kötőerőnek lennie kell egy adott társadalmon belül. A kérdés az: hogyan, ki által hozható ez létre?" Nem kell létrehozni, mert van ilyen kötőerő, magyar nemzetnek hívják. A kereszténység által képviselt ősi emberi erkölcsiségből táplálkozó magyar gyökerekkel, értékekkel, érdekekkel és érzésekkel, ennek megfelelő jövőképpel. Ez egy olyan szilárd fundamentum, amire lehet egy minőségi emberi létet biztosító társadalmat építeni és lehet hozzá integrálódni akár vallásos az egyén, akár nem. Ezzel szemben nem egy másik alternatíva van, hanem a nihilizmus, minden természetes emberi érték megkérdőjelezése és tagadása. Ehhez nem lehet kötődni, integrálódni, mert nincs mihez, így emberi közösség létrehozására és fenntartására nem alkalmas. Alapja olyan, mint a futóhomok, amit egymást váltó mesterséges ideológiák próbálnak összetartani, mint pl. a kommunizmus, a liberálisnak nevezett progresszivista anarchizmus , vagy éppen a nyitott társadalom őrült eszméje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!