Atombamba-eljárás Varsóval szemben

2017. december 27. 09:06

Ha atombombának nem is atombomba, de atomhülye vagy atombamba megoldás ez. Egyetlen politikai szervezet sem engedheti meg magának, hogy elidegenítse magától a saját tagjait.

2017. december 27. 09:06
Szőcs László
Magyar Idők

„Tény ellenben: alapvető nézeteltérés alakult ki Brüsszel és Varsó között azzal kapcsolatban, mi a demokrácia és a jogállamiság. Ennyit különben arról, milyen realitása van ma az Európai Egyesült Államoknak – nagyjából annyi, mint hogy fő pártolói közül Gyurcsány Ferenc lesz a német kancellár, Martin Schulz pedig a magyar miniszterelnök. (Vagy akárcsak fordítva is.) Amikor egyetemre jártam, a demokrácia feliratú könyvszekrény a plafonig ért, a jog feliratú pedig a terem egyik végétől a másikig. Ha három jogász leül, ott legalább öt vélemény fog elhangzani.

Természetesek is ezek a jobbára szakemberekre, nem pedig politikusokra tartozó viták. A világ nagyjából kétszáz országa közül Svájc bizonyosan demokrácia, Észak-Korea bizonyosan nem az, a közéjük esők pedig küszködnek ezzel a problémával.

Ám itt a jog gyalupadjánál politikai vitát faragnak. Ha atombombának nem is atombomba, de atomhülye vagy atombamba megoldás ez. Egyetlen politikai szervezet sem engedheti meg magának, hogy elidegenítse magától a saját tagjait. Különösen nem, ha a tizenkét éve válságról válságra vergődő Európai Unióról van szó. A – most még – 28 tagú EU kelet-közép-európai tagjai közül, amelyek a szervezet csaknem felét teszik ki, messze Varsó a legjelentősebb, ezenkívül a német-lengyel megbékélés legalább annyira jelképe az egységes Európának, mint a német-francia.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kmzs232
2017. december 28. 10:28
Ah....maga az igazi hülye...
balbako_
2017. december 27. 20:17
Az eljárás vége az, hogy Magyarország él vétójogával, de lehet, hogy mások is. Most végigcsinálni ezzel a végkifejlettel nem más, mint egyszerű, ámde méltatlan cseszegetés.
brekker
2017. december 27. 19:23
Nem tudom, ki találta ki ezt a kétsebességes Európa hasonlatot (valószínűleg valami amcsi ügynök, amit a síkhülye eu-s politikusok átvettek), de az egy ilyen helybenmaradó képződménynél, mint például Európa, pont fordítva sül el, mert a centripetális erőre utal. Ezt ráadásul erősíti, hogy a külső tagok rendre nagyobb GDP növekményt érnek el.
makapaka2
2017. december 27. 16:55
Amíg kemény alkoholisták (pl. Juncker), tanulatlan senkik (pl. Schulz), idegbeteg hisztériások ( pl. Verhofstadt)az EU legnagyobb hangadói, addig az EU egyre gyengébb és szánalmasabb lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!