A populista plutokrácia és Amerika jövője

2017. december 28. 10:54

Amikor a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke arra figyelmeztet, hogy Trump harmadik világháborút idézhet elő, itt az idő, hogy komolyan aggódjunk.

2017. december 28. 10:54
Nouriel Roubini
Project Syndicate

„Bármi történik, Trump továbbra is őrült Twitter-üzenetekkel fog előállni, fake-news történeteket fog propagálni, és azzal henceg majd, hogy az amerikai a »legnagyobb és legjobb« gazdaság. Ha azonban a nagyzoló retorikája nem lesz elegendő, akkor dönthet úgy is, hogy offenzívan lép fel, különösen nemzetközi kérdésekben. Ez azt jelentheti, hogy valóban kilépteti az Egyesült Államokat a NAFTA-ból, Kínával és más partnereivel szemben külkereskedelmi intézkedéseket hoz, vagy tovább szigorítja az amúgy is korlátozó bevándorlási politikáját.

Ha ezek az intézkedések nem fogják szavazóbázisát kielégíteni, akkor Trumpnak még mindig lesz egy utolsó opciója, amelyet a római császárok és más diktátorok használtak a nehéz belpolitikai időszakokban. Kitalálhat egy külső fenyegetést – az Amikor a farok csóválja című filmben látottakhoz hasonlóan –, vagy külföldi katonai akciókba bocsátkozhat, hogy elvonja támogatói figyelmét attól, amit ő és a kongresszusi republikánusok valójában csinálnak.

Trump így háborút kezdhet például Észak-Korea vagy Irán ellen, vagy tovább posztolhatja a gyújtó hangú Twitter-bejegyzéseit az iszlámról, amivel megzavarodott és marginalizálódott egyéneket lökhet az Iszlám Állam (ISIS) vagy más szélsőséges szervezetek karjaiba. Ez növelné egy ISIS inspirálta támadás esélyét az Egyesült Államokban. A tucatnyi – ha nem száz – áldozatra mutatva pedig Trump azzal állhatna elő: »Én megmondtam.« Ha pedig elég rosszra fordulnak a dolgok, Trump és tábornokai rendkívüli helyzetet hirdethetnek, felfüggeszthetik a polgári szabadságjogokat, és Amerikát igazi plutopopulista, autoriter állammá alakíthatják át.

Amikor az amerikai szenátus külügyi bizottságának konzervatív republikánus elnöke, Bob Corker nyíltan arra figyelmeztet, hogy Trump harmadik világháborút idézhet elő, itt az idő, hogy komolyan aggódjunk. Aki nem így látja, az gondoljon az utóbbi időszak oroszországi vagy törökországi fejleményeire, vagy a Római Birodalom Caligula vagy Néró alatti korszakára. A plutopopulisták ugyanazon több ezer éves kottából játszva autokráciákká alakítják a demokráciákat. Nincs okunk arra, hogy azt gondoljuk, most leállnak ezzel. Trump császár uralma így hamar bekövetkezhet.”

A Világgazdaság fordítása.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2017. december 28. 13:09
Visszaemlékezés 2027-ben: az Európára átterjedő muszlim-zsidó háborút Trump kezdeményezte az USA nagykövetségének Jeruzsálembe történő áthelyezésével.
Berecskereki
2017. december 28. 11:52
Obama kormány alatt - ahogy a korábbiaknál is - ugyanez volt pepitában. Nouriel Roubini úr ezzel az írásával közölt újat.
KannibálTatárÚr
2017. december 28. 11:51
Sajnos, vannak korszakok, amikor jobb a háború, mint a béke. A rendszarváltás is békés volt. Jobbn lett volna a Földet megtisztítani az élősködőktől. Háború árán is. Ők vannak a háború ellen. Békésen akarnak élősködni.
krakken96
2017. december 28. 11:46
nem volt siker Szilvay cikke?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!