Hol vannak a mai reformátorok?

2017. november 01. 17:00

Ma, paradox módon, a legnagyobb reformátor a pápa.

2017. november 01. 17:00
Balavány György
Balavány György
HVG

„Most, 2017. október 31-én az egyház, beleértve mindegyik keresztény felekezetet, világszerte rettenetes állapotban van. (Adjunk a tisztességnek: akadnak kivételek, de itt most a nagy képről beszélek.) A szekuláris világ hétköznapi tapasztalata az egyházzal kapcsolatban a következőképp foglalható össze: képmutatás, széthúzás, gyűlölködés, korrupció, harc a hatalomért, a képmutatást már mondtam, más vallások gyalázása, kárhozattal való fenyegetőzés, kirekesztés, megbélyegzés, türhőség, műveletlenség, maradiság, ítélkezés, szexuális és gazdasági visszaélések, gyermekek megrontása, és persze képmutatás. Egy hitében megújult, vagyis megreformált egyház ellenben a következő tulajdonságokat hordozná a Biblia szerint: »szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.« (Gal 5, 22.)

Ma, paradox módon, a legnagyobb reformátor a pápa. (Ettől aztán tényleg dobna egy hátast Márton doktor.) Ferenc igazi evangéliumi ember, aki bevállalja, sőt magára veszi az egyháza bűneit, és küzd azért, hogy ezek korrigálhatók legyenek. A pápa saját elmondása szerint is nagyra tartja Luther és a reformátorok tanítását; ha a katolikusok ilyenek lettek volna a XVI században, nincs egyházszakadás. De hol vannak a protestáns reformátorok? Nézzük csak Magyarországot! Miért a politikai prostitúció, az új békepapság az egyház lételeme, évtizedekkel a komcsik után? Miért a gyűlölködés és kirekesztés melegágya a Magyar Református Egyház? És meddig maradhat ez így?

Isten tudja, feleli erre a bennem élő optimista. Valaki mindenesetre megdöngethetné már újra azt a várkaput.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. november 02. 18:26
Annyi keresztény egyház van már, mint égen a csillag. Minek még több? Ugyan nem a keresztény vallással van a bajuk, az lényegében ugyanaz mindnél. Csupán mások a hatalmi érdekeik, nem képesek egymást sem elviselni egy egyházban. Egy egyháznak egy pápa kell. Ezer egyháznak meg ezer. Erről van csak szó, az egyháznagyfőnöki állások szaporításáról. Meg persze a pénzről, mint mindig.
Morgen
2017. november 02. 13:58
Bakker! A fél világ reformátor, csak szeretik magukat demokratának hívni. Prímán megreformálják Európát, már több lesz a migráns, mint a bennszülött.
annamanna
2017. november 02. 12:30
Mehetsz vele együtt a pokolba, Balavány. Mint eretnek, hamis tanító, azt céloztad be, oda is fogsz jutni.
péterx
2017. november 02. 12:16
Hát , Gyurka , nézz körül a HVG-nél !...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!