500+

2017. november 01. 18:27

A lutheri reformáció – a semper reformanda gondolata – ellen ma sokan tesznek.

2017. november 01. 18:27
Ambrus Attila
Maszol

„A lutheri reformáció – a semper reformanda gondolata – ellen ma sokan tesznek. A keresztény Európa hovatovább a múlt emléke marad. Néhány nappal a reformáció 500. évfordulója előtt történt, hogy Wimbledon állomása előtt rémült utasok nyitották ki a gyorsvonat ajtajait és a sínek közé másztak, mert egy férfi hangosan olvasott a Bibliából: »A halál nem a vég.« Egy szemtanú szerint e mondat után tört ki a pánikhangulat a gyorsvonat kocsijában. És nem ült el azután sem, miután valaki szólt a Bibliát olvasó embernek, hogy megrémíti az embereket, ezért hallgasson el, mire az felállt, és lehajtott fejjel csendben továbbállt.

Az elmúlt évben sokan és sokszor szóltak a reformáció 500 évéről. Legalább ennyire fontos beszélni arról is, hogy hogyan folytatódik az európai második félévezred. Állandó megújulással vagy a Mammon-kultusszal? Egységre törekvéssel vagy feladással? Nyelvi jogok biztosításával vagy nyelvterrorral? Kiábrándultan vagy hittel? Azzal a felismeréssel, amely Luther Mártont elindította a reformáció útján, amint azt megírta Pál apostol: »Az igaz ember hitből él.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. november 01. 21:04
Ha egy butaságot lecserélnek egy másik butasággal, akkor attól még a butaság marad. Ezt ők be sem látják, szerintük ez az "igaz" meg az "igazság" ettől különösen veszélyesek. Halálról prédikálni a vonaton. Kitűnő ötlet tényleg.
péterx
2017. november 01. 19:29
Luther nem reformált , hanem elszakadt , s ez hatalmas ELVI különbség ! Mindenszentekkor nem árt tudatosítani , hogy az igazi-valódi reformátorok a szentek , akik nem kilépnek az egyházból , hanem benne maradnak , s szeretetükkel jobbá teszik azt !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!