Lázadás a tehetetlenség ellen

2017. október 22. 09:31

Nem arról van szó, hogy akkor most már udvarolni se szabad. Amit a Me Too hashtag alatt az elmúlt napokban rengetegen elmeséltek, az fájdalmas, torokszorító saját történetek sokasága idegen és ismerős emberektől, eltérő élethelyzetekből és foglalkozási csoportokból.

2017. október 22. 09:31
Lakner Zoltán
Lakner Zoltán

„A konkrét esetek bizonyítása iszonyúan nehéz. És a környezet – gyakran a hatóságok is – még inkább megnehezíti. Részben ez magyarázza, hogy a történtek évekkel később derülnek ki – felélesztve egy másik nagy hárító toposzt: miért pont most kellett ezzel előállni? Azért, mert az eset annyira erősen traumatizál, olyan sokrétű bűntudatot plántál a sértettbe, hogy a puszta kimondáshoz is erőt kell gyűjtenie. Többnyire egy napvilágora kerülő hasonló eset, valamint a trauma után nagy erőfeszítéssel megszilárdított belső tartás eredményezi azt, hogy a zaklatás vagy erőszak áldozatai saját maguk tárják fel sebeiket.

Baj, ha ebből megbélyegzést, egyetlen emberét vagy kollektíve a férfiakét (színigazgatókét, producerekét) lehet kiolvasni, vagy sokan ezt akarják kihallani belőle.

Nem arról van szó, hogy akkor most már udvarolni se szabad.

Amit a Me Too hashtag alatt az elmúlt napokban rengetegen elmeséltek, az fájdalmas, torokszorító saját történetek sokasága idegen és ismerős emberektől, eltérő élethelyzetekből és foglalkozási csoportokból. A legkülönfélébb helyszíneken esett meg velük gyerekként vagy felnőttként, hogy erőszakoskodtak velük, szexbe belezsarolni próbálták őket, kéretlenül nemi szervet mutogattak nekik, a legkülönbözőbb verziókban, és mégis, valahogy mindig ugyanúgy: az erősebb vélt jogán.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2017. október 23. 20:17
Az is torokszorító, amikor egy buzi férfi akar fajtalankodni egy kisebb fiúval, vagy egy leszbikus egy lánnyal?
beflower56
2017. október 23. 08:02
A"szereposztó Divány"jelentése régóta közismert.Vajon miért most hozakodnak elő 20-30 évvel ezelőtti dolgokkal?Főleg Magyarországon?Nézzünk már a dolgok mögé:Kevésbé sikeres emberek/akiket szinte soha nem jegyeztek a"sztárok" között/újra,vagy végre közismerté akarnak válni!Nem kell ide semmiféle stresszet,félelmet bemagyarázni,politikát meg főleg nem!Annak idején az "áldozat"tökéletesen tisztában volt azzal,hogy előnye lesz a konkurenciával szemben,ha Leszopja a "Mestert"!
kispufi
2017. október 22. 19:53
Zoli néni irigykedik.
Vén Csataló
2017. október 22. 19:22
Baszki Laknel, te mégis mi a fenét tudsz az udvarlásról??? Mármint arról az udvarlásról, amikor egy férfi udvarol egy nőnek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!