A Merkel-virsli

2017. szeptember 22. 12:28

A két polgári oldal, illetőleg a Jobbik és a friss AfD politikai stíluskülönbségei most meglepően pontosan jelzik a modernizációs szintek eltéréseit közöttünk és a mai Németország között.

2017. szeptember 22. 12:28
Tamás Pál
Népszava

„Meglepő módon ugyanakkor Berlinben is folyik valamilyen plakátháború. Korábban a »karcos« baloldaliak rendesen tépték a CDU plakátjait, ma a Merkel alapplakát (egy – gondolom – nem könnyen összehozott óriásfotó, amelyen hősnőnk egy fáradt, de elégedett, belsőséges mosolyt produkál némi nála meghökkentő pajkossággal) érintetlen a legbrutálisabb bal-ellenállás színterein is. Furcsa módon a CDU kampányeszközök rongálói ma inkább a jobbszélről érkeznek, a »Merkel tűnjön el« üzenetekkel felülírt/rajzolt plakátok pedig inkább csak a város tágabb környékén bukkannak fel. A képrombolás igazi célkeresztjében a színrelépő új jobb-párt van: a fontosabb utcákon csak rongált plakátjaikat láttam.

Mindez azonban csak a felszín, a történet maga érdekesebb. Az európai posztnáci politikai rendszereknek két alapelemük volt. Ezeket 1989 után Kelet-Közép-Európában is görcsösen utánozni igyekeztünk. Az első, hogy létezik egy polgári és egy szocdem oldal, és a politikai küzdelmeket ezek egymás között intézik el. A második, hogy a polgári oldal CDU közeli centristáinak (ez lett volna nálunk eredetileg Antall) politikai hangulataitól jobbra nem létezhet demokratikusan legitimált politikai erő. A 2000-es évek végén Magyarország először volt tabutörő: a Jobbik megjelenésével és a Fidesz jobbratolódásával először nem lett a jobboldalon demokratikus pereme a rendszernek. De a másik alapelv valamelyest megmaradt. Most jött azonban Merkel nagy politikai újítása: egy olyan új CDU-t alakított ki, amely egyszerre konzervatív-szocdem-zöld, kevés helyet hagyva a szociknak és a zöldeknek is. Ezek csak koalíciókkal próbálkozhatnak, de konfrontációval nem. Azonban a német rendszerben most megsemmisül a másik tabu is. Hiszen az AfD-vel megjelenik egy új erő Merkel újpolgári néppártjától jobbra, a peremen.

A két polgári oldal, illetőleg a Jobbik és a friss AfD politikai stíluskülönbségei most meglepően pontosan, más politikai játékosoknál világosabban jelzik a modernizációs szintek eltéréseit közöttünk és a mai Németország között.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2017. szeptember 24. 11:35
Vak vagy te Tamás elvtárs!! NÁLUNK A FIDESZ A CDU.........................NORMÁLIS /értsd szuverén/MIGRÁNS POLITIKÁVAL!! Ezért nem tud az ellenzék labdába rúgni!!
szancso
2017. szeptember 23. 04:07
Az, hogy a CDU, CSU, SPD és Zöldek az eredeti ideologiájuknak hátat fordítottak, annak semmi köze a modernizációhoz, csak is a tőke kiszolgálásához. Nézem a kampány filmjeiket és elgondolkozom azon, hogy amit össze-vissza igérgetnek, azt ugyan bizony miért nem valósították meg eddig, hiszen nagykoalicióban vannak, zöldek itt kivéve. Amennyiben Tamas úr a szociális piacgazdaság szétverését érti modernizáció alatt, na az sikerült, már 1995 körül elkezdték Kohl alatt, aztán Schröder és Fischer sikeresen befejezte, és Merkel viszi tovább megfüszerezve egy "kis" migrációval.
tango47
2017. szeptember 22. 18:41
"...egy fáradt, de elégedett, belsőséges mosolyt produkál némi nála meghökkentő pajkossággal) " Felhívnám Tamás úr figyelmét arra, (ha már ír), hogy a "belsőség" szót egy állat (mondjuk) csirke belső szerveire használjuk A meghittre gondolt nyilván, de akkor a bensőségest kellett volna írnia.
pot_ember
2017. szeptember 22. 17:53
Szerintem az EU-ban (a világon sem) talál az ember két olyan országot melyikeknek politikai tagozotságuk, pártstruktúrájuk megegyezik. Nézőpont kérdése, hogy melyik jobb vagy demokratikusabb vagy ésszerübb. Ennek az okoskodásnak az a célja, hogy bizonyos politikai köröknek (balliberális) hasznot hozzon (vagy a szerzőnek, ezért kapja a fizetését) .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!