Az euró bevezetése és a baloldal modernizációs narratívái

2017. szeptember 04. 09:50

Ellenzéki narratíva hiányában európai ügyekben az egyes uniós intézmények, így az Európai Parlament, a Bizottság, a Velencei Bizottság és a külföldi, elsősorban német sajtó vált a kormány vitapartnerévé.

2017. szeptember 04. 09:50
Mikecz Dániel
Reflektor

„2010 után nem sikerült megújítani, illetve az adott körülmények között vonzóvá tenni a baloldali modernizációs alternatívákat. A globalizációkritikus baloldal örököseinek tekinthető LMP politikusainak azzal kellett szembesülniük, hogy olyan konfliktusok generálódtak 2010 óta, amelyek nem adtak sok teret a zöld, ökopolitikai témáknak, ügyeknek. A második Orbán kormány óta az utcákon is megjelenő elégedetlenség sok esetben liberális színezetű volt. A sajtószabadságért, az egyoldalú alkotmányozás ellen, a civil társadalom autonómiájáért, az akadémiai szabadságért szervezett tüntetések a mozgalmi liberalizmus újjáéledését mutatják. Sokat elárul erről a jelenségről, hogy az Ökotárs vezetője, Móra Veronika is úgy jelenik meg a nyilvánosságban mint a fenti liberális témájú tüntetések szervezője és nem mint egy zöld szervezet képviselője.

Az európai integrációs narratíva kifáradása óta az MSZP majd a DK sem volt képes arra, hogy európai ügyekben kezdeményező legyen. Magyarország nemzetközi helyzetét, az unióhoz való kapcsolatát illetően a Fidesz és egy személyben Orbán Viktor határozza meg a közbeszédet. A külpolitikai soha nem volt annyira fontos, mint 2010 után, tulajdonképpen Orbán Viktor alakította át belpolitikává az európai ügyeket. Tisztségénél fogva azonban a regnáló miniszterelnök politikai cselekvőként tud megjelenni a nyilvánosság számára, akire reagálnak a külföldi partnerek is. Ezen a szinten képtelenek megjelenni az ellenzéki vezetők.

Itt is azonban fontos tényező az ellenzék fragmentáltsága. Egy erős baloldali párt kompetens vezetője felléphetne önállóan az EU-t és Magyarországot érintő kérdésekben. Ellenzéki narratíva hiányában európai ügyekben az egyes uniós intézmények, így az Európai Parlament, a Bizottság, a Velencei Bizottság és a külföldi, elsősorban német sajtó vált a kormány vitapartnerévé. Ezeknek a szereplőknek a megjelenését a magyar politikában támogatta, ünnepelte az ellenzéki közvélemény és a sajtó is. Arról azonban nem vettek tudomást, hogy ezzel másodrangúvá válnak a magyar ellenzéki pártok az említett szereplők mellett, tovább csökken kompetens megszólalási lehetőségük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2017. szeptember 04. 11:02
Bár a szerző nem említi meg a Paks1-2 beruházást mégis érdemes a témába bevonni. Amennyiben a paksi beruházás elmaradna, a helyettesítés évtizedekre eladósítaná az országot, mert többszörösébe kerülne mint a paksi beruházás. Mennyi az annyi? A következő írásból erre is megkapjuk a választ. Miskolc méretű napelemfarm válthatná ki Paks 2-t - De milyen áron? http://www.portfolio.hu/vallalatok/miskolc_meretu_napelemfarm_valthatna_ki_paks_2-t_de_milyen_aron.1.260895.html
Berecskereki
2017. szeptember 04. 10:45
Hibás értékelés, legfeljebb a balliberális ellenzék mosdatására alkalmas. A téma már a választók könyökén jön ki, s az átlag választópolgár már többet tud róla, mint amennyit a szerző összegyűjtött az írásában. Abban is tévedésben van, hogy a válságot 2008-ra teszi, holott már 2006-ban válságban volt az ország, a kormányzás. Az euró bevezetésével kapcsolatban írtak is hibás elméletből fakadnak. Az euró bevezetéséhez nem elég a maastrichti kritériumok teljesítése, mert döntő a gazdaság jelenlegi a távlati lehetősége. A most történő euró bevezetése nem segítené a gazdaság növekedését, sőt megtorpanást okozna. Lásd Görögország esetét.
KannibálTatárÚr
2017. szeptember 04. 10:38
Kezdenek rájönni, hogy a magyar ellenzék egy fogatlan oroszl..., akarom mondani nyúl.
Zod
2017. szeptember 04. 10:36
A szemét Patásorbán nem segíti az ellenzéki pártokat! Elképesztő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!