Az igazi kérdés az, hogy mi jön Merkel után

2017. szeptember 25. 14:11

Az AfD egy új polgári pártként, „a politikai értelem útját” járva gazdagíthatja a jobboldali, jobbközép tábort. A matematikai többség már fennáll, a kérdés az, hogy mindez politikai realitássá válik-e a közeljövőben.

2017. szeptember 25. 14:11
Bertha László
888

„A nagy kérdés azonban nem az, hogy milyen koalíció alakul most Németországban, vagy hogy Merkel végre nyíltan felvállalja-e a politikai irányváltást az AfD hatására, hanem az, hogy mi jön majd a kancellár után?

 
Angela Merkel vélhetően utolsó ciklusát kezdi meg kancellárként, majd visszavonul az aktív politikától. Ha mindezt az élet és a politika nem írja felül, akkor nemcsak a CDU/CSU pártszövetségnél, hanem Németország politikai életében is egy új korszak veheti kezdetét. Annak dacára, hogy Merkel kiváló hatalompolitikus – melyet jelez, hogy a válság során felbukkanó belső lázadásokat is leverte –, az uniópártok számára egyre nagyobb terhet jelent az, hogy a jelentősebb baloldali pártok (SPD és a Zöldek) nélkül gyakorlatilag lehetetlenné vált a kormányalakítás számukra. Ezek a kényszerkoalíciók viszont állandó zsarolásnak, alkudozásnak engednek teret, mely a CDU-ra is negatív hatással van.
 
Konzervatív német újságírók részéről az elmúlt hónapokban többször is felvetődött az a gondolat, hogy a jobboldali, piacpárti FDP visszakerülésével, valamint az AfD bejutásával egy új polgári többség jöhet létre Németországban. Ha a Dieter Stein által is említett irány győzedelmeskedik a bevándorlásellenes párt berkein belül, akkor az AfD egy új polgári pártként, »a politikai értelem útját« járva gazdagíthatja a jobboldali, jobbközép tábort. A matematikai többség már fennáll, a kérdés az, hogy mindez politikai realitássá válik-e a közeljövőben.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2017. szeptember 25. 20:58
94 hellyel a Bundestagban a zAfD egy hallható-látható tényező lesz. Persze a következő 4 éve kemény lesz. A kiöregedett, kisavazott CDU alig kétszer annyi mandátumot kap. Nem is baj, ha Leila merkel kap néhány kokit. Sokkal többet érdemelne ...
BőröndÖdön
2017. szeptember 25. 20:44
Az Afd egy kalap szar,naná,hogy boldog a 888...
Bástyaelvtárs
2017. szeptember 25. 20:34
Az AfD edddig is jelentéktelen volt eztán is az lesz, függetlenül attól, h most parlamenti párt lettek. nem sok vizet fognak zavarni, mert egytémás párt. Csak a migráns témában van kialakult nézetük, és el fognak amortizálódni a belpolitikai ügyek útvesztőjében. A migránsozás nem lehet válasz minden szakpol.i kérdésre...
Kup Lung
2017. szeptember 25. 16:15
MIvel a CDU imára inkább centrista középpárt lett mint klasszikus jobboldali , ezért tudott alternativa lenni az AFD . Hisz rá éppen a CDU azon szavazói szavaztak akik már nem tartják Merkeléket eléggé konzervatív pártnak . ---- Ennek ellenére most nem lehetséges a CDU-FDP-AFD szövetség . Mert ez a merkeli migri politika bukásának a beismerése lenne . Lehet hogy 1-2 választás után lehetséges lesz de most nem az .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!