Kimen már nehéz nevetni

2017. augusztus 10. 10:44

Eljöhet még a diplomácia ideje, ám Phenjan valószínűleg csak akkor lesz hajlandó a párbeszédre, ha már nemcsak Alaszkát, de mondjuk Detroitot is képes eltalálni fegyvereivel.

2017. augusztus 10. 10:44
Ruzsbaczky Zoltán
Magyar Nemzet

„Most viszont más a helyzet. Az interkontinentális ballisztikus rakéta múltkori sikeres tesztje óta Phenjan tekintélye megnőtt, az újabb fenyegetés hitelét pedig csak növeli, hogy a reálisan elérhető, ráadásul az amerikaiak számára oly fontos Guamot jelölte meg célpontként. Akkor is igaz ez, ha az amerikai rakétavédelem alighanem semlegesítene egy esetleges, volumenében mindenképpen korlátozott támadást. (...)

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy az eddigieknél jobban kellene tartanunk atomháborútól, sőt, az olykor – akár az USA és Oroszország viszonylatában – emlegetett új hidegháborúhoz sem jutottunk közelebb. Egy hidegháborúban ugyanis legalább megközelítőleg hasonló katonai erejű felek állnak egymással szemben, Észak-Korea és az Egyesült Államok viszonylatában azonban ez nem így van. Bármily harcias is, valójában Kim Dzsongun rezsimjének sem áll érdekében egy háború, hiszen bár jelentős veszteségeket okozhatna, végső veresége nem lehet kérdés, az pedig a Kim-rezsim végét is jelentené.

Eljöhet még a diplomácia ideje, ám Phenjan valószínűleg csak akkor lesz hajlandó a párbeszédre, ha már nemcsak Alaszkát, de mondjuk Detroitot is képes eltalálni fegyvereivel. Kim célja most az, hogy önmagát Észak-Korea egyetlen lehetséges védelmezőjeként adja el a »gonosz agresszor« amerikaiakkal szemben, ezzel párhuzamosan pedig elérné, hogy a nemzetközi közösség atomhatalomként ismerje el országát. Emellett persze eljátszhatott a gondolattal, hogy már Észak-Koreán kívül is bekerüljön a történelemkönyvekbe. Ez talán sikerült is neki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. augusztus 10. 15:19
"Kim célja most az, hogy önmagát Észak-Korea egyetlen lehetséges védelmezőjeként adja el a »gonosz agresszor« amerikaiakkal szemben, " Nem egyedi módszer. Felénk is folyamatosan "harcolnak" a politikusok ez vagy az vagy amaz ellen. Béke és nyugalom nem lehet, nekik a folyamatos harci helyzet kell. Valami gonosz óriás szélmalom mindig akad harci ellenfélnek.
Akitlosz
2017. augusztus 10. 15:16
Hányszor háborúzott - mondjuk az utóbbi 50 évben - Észak Korea és hányszor az Amerikai Egyesült Államok? Szóval nem Észak-Koreától kell tartani, hanem az Amerikai Egyesült Államoktól. És nem csak emiatt.
KannibálTatárÚr
2017. augusztus 10. 13:18
Az USA (meg az oroszok) fegyverkészlete nem bánt? Pedig Phenjan csak a töredékével rendelkezik, mint azok. Elképzelhetetlen, hogy Phenjan indátson háborút az USA ellen, hiszen semmi követelése nincs vele szemben. Ez az atomosdi csak arra jó, hogy növellje a hazaiak önbizalmát. Az USA-nak meg jól jön, mert mutogathatja az izmait.
Mich
2017. augusztus 10. 13:16
...de G.Lalin, médiáján és Köcsög vezéren még mindig lehet (jókat) nevetni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!