Kik vagyunk?

2017. augusztus 04. 09:48

Önmagunkat, a saját önbizalmunkat keressük, a hitet, hogy mi is vagyunk valakik a nagyvilágban. Azt, hogy nem lehet igaz, hogy örök vesztesek vagyunk.

2017. augusztus 04. 09:48
Gundel Takács Gábor
SzemLélek

A rendszerváltás után kinyílt körülöttünk a világ, ezáltal egyre inkább el tudjuk magunkat helyezni benne. Tudjuk, hogy kicsi ország kicsi nemzete vagyunk, és tudjuk, hogy mik a korlátaink. Persze, vitatkozunk, meg tudjuk-e csinálni a vizes vébét – meg tudtuk –, meg tudunk-e rendezni egy olimpiát. Vajon kiderül-e valaha? Keressük önmagunkat.

Keressük a saját identitásunkat. Keressük a helyünket a világban, amelyik szláv, germán és latin körülöttünk, valójában nem vagyunk senki testvérei, vagy rokonai sem. De hogy megtaláljuk a helyünket, önmagunkkal kell először kibékülnünk.

»Aki ugrál, büszke magyar« – és ugrálunk. Együtt menetelünk Marseille utcáin boldogan egy focimeccs miatt. Együtt kiabáljuk a pekingi olimpián egy kézilabda mérkőzésre tartva, hogy »nincsen jegyünk, mégis megyünk!« 

Önmagunkat, a saját önbizalmunkat keressük, a hitet, hogy mi is vagyunk valakik a nagyvilágban. Azt, hogy nem lehet igaz, hogy örök vesztesek vagyunk. Aki pedig nem akar vesztes lenni, az megbecsüli a kis győzelmeket is. Megbecsüli azt, ha valaki odaáll és megpróbálja legyőzni önmagát. Ezért szurkolunk olyan önfeledten, ezért remegnek meg a falak már akkor is, amikor egy magyar úszó bevonul reggel az előfutamra. Mert már az is óriási munka eredménye, hogy egyáltalán bevonulhasson. Az arénákban értjük meg azt is, hogy mi, akik hajlamosak vagyunk ketten három irányba húzni, a lelátón együtt vagyunk, egyek vagyunk és ez fantasztikusan jó, erőt adó érzés. És az este végén nemcsak egy élménnyel leszünk gazdagabbak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsaturnuzs
2017. augusztus 05. 19:41
Tipikus párthívő vagy. Sok ilyet láttam már, boldogok voltak, mígnem rájöttek, hogy átverték őket, bedőltek a sok lózungnak, ferdítésnek, csúsztatásnak, hazugságnak. És attól kezdve ők voltak a korábbi imádottjaik legvéresebb szájú mocskolói. Leszel te még fideszellenes kommentgép... "61175 komment": te itt éled az életed, pajtás? Sajnállak érte, komolyan.
néhai Ch.Pilot
2017. augusztus 05. 11:46
Egyrészt nem is tudom, kiknek írja. Mi magyarok tudjuk, hogy kik vagyunk, és mire vagyunk képesek.. Másrészt hiteltelen, tekintettel arra, hogy az újkeresztény Gégény blogján publikál.
catalina9
2017. augusztus 05. 07:46
na végre...
Conduct
2017. augusztus 04. 22:14
Az a sz@r aki komolyan gondolta az olimpiàt.Legyünk büszkèk a klassz iskolàinkra,kòrhàzainkra,a boldog emberekre,ùtjainkra,a rendbehozott Blaha Lujza tèrre,a normàlis fizetèsekre stb.Azutàn hisztiz egy pàr hetes cirkusz miatt!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!