A lombikprogram és az egyházi álláspont: út a párbeszédhez

2017. augusztus 31. 19:16

Egy nem katolikus ember semmiféle ellentmondásba nem keveredik, ha a mesterséges megtermékenyítés kérdésében nem osztja az egyház tanítását, ugyanakkor a pápa más közélet-politikai megnyilatkozásaival egyetért.

2017. augusztus 31. 19:16
Faltys Miklós
HVG

„Összegzésül tehát megállapítható, hogy egy nem katolikus ember semmiféle ellentmondásba nem keveredik, ha a mesterséges megtermékenyítés kérdésében nem osztja az egyház tanítását, ugyanakkor a pápa más közélet-politikai megnyilatkozásaival egyetért. Sánta példával élve, én például szeretem Pasolini filmjeit, ugyanakkor nem osztom kommunista elkötelezettségét.

Révész Sándor másik megállapítása Veres Andrásra vonatkozik. Ezt írja a szerző: »azt persze minden demokratának el kell utasítania, hogy a kormány a keresztény álláspontot tegye törvényileg kötelezővé, és azt is, hogy bármely keresztény vagy nem keresztény felekezet a maga álláspontjának kötelezővé tételét követelje a kormánytól.

Veres András püspök ezt teszi, és ezért megérdemli, hogy ne tekintsük demokratának. A menekültek ügyében is diplomatikusan sunyít, egyrészt levélben biztosítja a pápát arról, hogy a menekültek testvéri támogatásával lelkesen egyetért, és ezirányban fog buzgólkodni, másrészt annyira sem buzgólkodik, hogy a kormány brutális menekültellenes politikáját elítélje.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TMATMA
2017. augusztus 31. 23:31
Nem katolikus emberként engedtessék meg, hogy sem a püspök Úr, sem pedig a Pápa véleményét ne osszam. Egyébként pedig számomra evidencia, hogy megfogalmazzák és nyilvánosságra is hozzák azt. csak némely liberális szeretne a vélemények között szigorúan válogatni. De ezen már túl vagyunk, Magyarország egy szabad ország!
Sulammit
2017. augusztus 31. 22:26
Végre valaki alaposan utánanézett, hogy miről is szól a katolikus tanítás, lombik ügyben. Valamint helyre tette Révészt, ezt a tájékozatlan balga embert.
péterx
2017. augusztus 31. 20:45
Nagyon jól kivesézted a cikket ! Tanulságos , példamutató elemzés ! Így kell/ene/ mindenkinek hozzászólnia : higgadtan , pontosan érvelve , tárgyilagosan . Gratulálok !
Kup Lung
2017. augusztus 31. 20:19
1. Minden katolikus keresztény de nem minden keresztény katolikus . Ezt azért írtam mert ebben a cikkben is és Révészében is sokszor kereszténységre hivatkoznak pedig azoknak egy része a katolikusok tették a kijelentéseiket és a katekizmusuk is az ővé! --- 2. Elsőből következik hogy a kormány már csak ezért sem véthet az ügy kapcsán a keresztény elvek ellen . Ugye ? --- 3. Másrészt nálunk szekuláris állam van és éppen most nem ért egyet adott kérdésben a katolikus egyház tanításával , amelyet az egyházuk katekizmusa tartalmaz. --- 4. Veres püspök viszont nyilvánvaló hogy egyetért a katolikus egyház tanításával . E miatt nyilván nem lehet elítélni . És e miatt nyilván nem lehet kizárni a demokraták köréből . Ezt csak Révséz teszi .Rosszul teszi valóban . Hisz a migri kérdésről nem foglal állást a katolikus egyház tanítása . Csak a pápa de az nem kötelező érvényű még a katolikusokra sem ! Veres ez irányú gondolkodását meg nem is tudjuk . De mindegy is mi lenne . Fentiekből következik . Veres tehát demokrata. Vagy ha nem akkor nem a lombik program miatt nem az . ---- 5. Le antidemokratázni más gondolkodásúakat mostanság liberálisok szoktak . Ők nem viselik el a másként gondolkodást .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!