Mázsás kövekkel nem lehet futni

2017. július 16. 19:07

Ezért veszélyesek Skrabski Fruzsina gondolatai.

2017. július 16. 19:07
Reményiné Csekeő Borbála
Mindset

„Skrabski Fruzsina múltban élő pszichológiáról ír. Aki olvasott Freudtól – Freudról, a pszichoanalízisről, látott pár Woody Allen filmet vagy csak ismer pszichológus vicceket, úgy véli, érti, miről beszél. A pszichológiai iskolák többsége, nem csak a klasszikus analízis, hanem annak eredményeiből táplálkozó későbbi terápiás módszerek is szeretnek úgymond, vájkálni a kliens múltjában.

A pszichológia nagyon tág tudomány, és felfedezéseit az élet egyre több területén használják. Sokszor, amikor pszichológiáról hallunk, valójában személyes pszichológiai tanácsadásról, még jellemzőbben pszichoterápiáról van szó. Segítő, kísérő, gyógyító folyamatokról, amikben fontos szerepe van a múltnak. Ez lehet néha sebeket feltépő, kiléptethet a komfortzónánkból, tehet türelmetlenné, és válthat ki önvédő ellenállást. Olyasféle gondolatokat, hogy mindenkinek meg voltak a maga traumái, és köszi, én a magaméval jól elvagyok, csak a továbblépésben segíts. És amúgy is, ha most akarjuk meggyilkolni egymást a férjemmel, miért kell a dédszülőkig nyúló családfámról beszélni? Ha főnököm elé kell állnom holnap, akkor miért kérdeznek az apámról? Ha a saját házasságomat siratom, mit jönnek a szüleim válásával?

MIÉRT KÉRDEZGET A PSZICHOLÓGUS A MÚLTRÓL, AMIKOR A JELENBEN SZENVEDEK ÉS A JÖVŐM ÉRDEKÉBEN KÉREK SEGÍTSÉGET?

Ráadásul nem csak a pszichológusok jönnek a múltunkkal! Hála a magazinok lélek rovatának, a változó megalapozottságú önsegítő könyveknek és segítő képzéseknek, már a szomszéd asszony is tudja, hogy a születésélményünkön, a szoptatáson és csupa elfojtott emléken múlik minden. Mindenről az anyánk tehet! Amiről nem ő, arról esetleg az apánk. Bár kétségkívül a felelősséghárítás lehetőségének is van vonzása, egyet kell értsek Skrabski Fruzsinával, ez így tényleg nem tűnik túlságosan előremutatónak…

MÉGIS, HISZEM, HOGY A MÚLTBA NÉZÉS MEGKERÜLHETETLEN!

Ha egy rosszul összeforrt csont miatt a beteg nem tud járni, bár szeretne, szét kell törni újra a csontot. Akik tudnak járni, kapcsolatokat kötni és megőrizni, célt látni, akik hasznosnak tudják érezni magukat, ritkán kerülnek pszichoterápiába. Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra! És – éppen a nagy múltba néző, S. Freud megfogalmazása szerint – egészséges az, aki dolgozni és szeretni tud. Az egészséges ember is elakadhat, kérhet segítséget, tanácsot, vezetést élete egy-egy területén, vagy tanulhat meg hasznos stresszkezelő módszereket és gazdagodhat kommunikációs tréningeken, de egy lelkében beteg emberen nem pusztán a relaxáció, vagy egy jó coach fog segíteni.

EZÉRT VESZÉLYESEK SKRABSKI FRUZSINA GONDOLATAI.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 246 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2017. július 18. 11:06
Nincs más út, csak előre. Szerintem általában jobb főleg előre nézni. Félek az öregségnek attól a fázisától, mikor sok a múltba nézés. Nekem pl. teher az a sok minden, amire emlékszem. Az új az, ami érdekes, tudni kell tudatosan, tovább lépni.
A teremburáját
2017. július 17. 16:37
Persze, a patológiás esetekben kiváló az agyról készült képek felhasználhatósága, de az egészséges agy esetében semmitmondó. A neuronhálózatok túl aprók ahhoz, hogy így belőlük valami is látható legyen.
quiet
2017. július 17. 09:41
Az a baj az írással, hogy a szihológiát egzakt tudományként tekinti, holott nem az. Szűkebb értelemben a szihológia NEM tudomány.
catalina9
2017. július 17. 08:06
Mázsás kövekkel nem lehet futni" Hát igen, ezért teszik az emberek hátára a nehéz köveket a pszichiáterek és pszichológusok, Aztán "segítenek" levenni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!