A beteg csak egy zavaró körülmény a kórházakban

2017. július 19. 12:42

Szervezetfejlesztőként azt gondolom, hogy az a sivatag, ami a magyar kórházakban van, emberi gesztusokkal jórészt termőre fordítható.

2017. július 19. 12:42
Mezei Andrea
Abcúg

„Miért nem felhasználóbarátok a magyar kórházak?

Ez egy olyan rendszer, ami nem becsüli meg a benne dolgozókat, nincsenek transzparens szabályai, a tulajdonosi érdekek pedig sokszor ellene mennek a benne dolgozók érdekeinek. A benne dolgozók érdekei pedig azoknak az érdekeivel ütköznek, akiket ki kellene szolgálniuk, a betegekével.

Hol van a beteg ebben a rendszerben?

A rendszer logikája szerint a beteg egy szükséges zavaró körülmény, pedig nélküle értelmetlen az egész rendszer. Egyébként meg akad olyan betegszállító, aki egyenként emeli át a gerincsérült beteggel a kocsi kerekeit a küszöbökön, hogy megkímélje a zökkenés fájdalmától. 2010-ben meghalt az apám és a nővérem. Az utolsó hónapokban kórházról kórházra jártam velük, és azt tapasztaltam, hogy sokszor csak egy jó szóra lenne szükség. Szervezetfejlesztőként pedig azt gondolom, hogy az a sivatag, ami a magyar kórházakban van, emberi gesztusokkal jórészt termőre fordítható. Ha egy emberi közösség azt gondolja, hogy van valami tartása, tudja, hogy miért van ott, és van hite a szakmájában, akkor a legrosszabb körülmények között is, már csak ellenállásból is jól működik. A közösségi morál a legfontosabb, emiatt tudnak sokkal szegényebb országokban is jól teljesíteni az emberek az egészségügyben.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr.Falafel
2017. július 20. 14:32
A saját szervezetedet kéne fejlesztened, hogy ne egy amőba szintjén vegetálj.
kálmi
2017. július 19. 17:56
Ez egy nagyon fontos cikk, mert nem mindig a pénzhiány okozza az elégtelen betegellátást. Tapasztalataink vannak erről. Sokszor a kórház vezetésén múlik, mire fektetik a hangsúlyt, mik az elvárások a kollégákkal szemben. Valóban sok vezető orvos a hierarchia csúcsán úgy ül, hogy nem is tud vagy nem is akar tudni az osztályokon kialakult munkatársi vagy a higiéniás, vagy az egyéb ellátottsági viszonyokról, pláne a szakalkalmazottak és a betegek közötti viszonyról. Sokan basáskodnak a vezető orvosok közül és ez is oka az elvándorlásnak. Nagyon fontos munka az amiről ebben a cikkben szó van és ezt folytatni és előírni is kellene az intézményeknél.
Morgen
2017. július 19. 15:14
Az emberiség nem szereti jól érezni magát. Valamiért nem képes becsempészni a munkájába az emberséget, amit ingyen is át lehet adni egymásnak. Ma minden azon múlik, hogy a beteget hogyan látja el a családja, milyen lelki támogatást tudnak neki adni. Hetekig ápoltam az édesanyámat, kórházban volt, de azt sem tették meg, hogy a kezébe adták volna az ételt, hanem azt szajkózták, hogy "nem eszik a néni". Kezembe vettem a dolgot, egész nap bent voltam nála, jó állapotban hoztam haza. Akkor volt rám a legnagyobb szüksége, mindent félretettem, mert tudtam, hogy elveszítjük, ha valaki nem ápolja reggeltől estig. Sok ember el sem tudja képzelni, mi minden nem természetes egy olyan embernek, akinek műtéti sebe van, ráadásul idős , szinte megmozdulni is képtelen. A mai helyzet valóban az, hogy kevés az ápoló személyzet, de én láttam pár fiatal nővér-tanulót, akik még nincsenek elrontva, remélem, ők nem politikai harcot fognak vívni, mint Sándor Mária, hanem példát mutatnak a társaiknak . Aki nem szánja meg az elesett beteg embert, annak nem szabad erre a pályára menni. Viszont: A jó orvost, a jó ápolókat és kiszolgáló személyzetet meg kell fizetni, ez mindannyiunk érdeke.
Karvaly
2017. július 19. 13:57
Elolvastam a teljes cikket (meg annak idején Parkinson törvényét is), szerintem logikus dolgokról ír, és létező dolog az, hogy egy nagy szervezet önjáró lesz, az alkalmazottak kiégnek, a karrieristák pedig szabadon vannak engedve. Erre _is_ oda kellene figyelni egy jobban működő egészségügyhöz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!