Nőügyek az Unióban: nincs mihez felzárkózni

2017. július 01. 20:29

Az EU-tól várni a nemek egyenlőségét nemcsak illúzió, de kontraproduktív is, mert gyengíti az ügy legitimációját: mint külföldi import és neoliberális feminizmus tűnik fel.

2017. július 01. 20:29
Kováts Eszter
Kettős Mérce

„Az EU-tól várni a nemek egyenlőségét nemcsak illúzió, de kontraproduktív is, mert gyengíti az ügy legitimációját: mint külföldi import és neoliberális feminizmus tűnik fel. A nemek egyenlőségére vonatkozó politikákkal kapcsolatban felvethető kérdések illusztrálják, hogy miért kéne elbúcsúzni attól, hogy »zárkózzunk fel végre a fejlett nyugathoz«, vagy legyen »európai értelemben vett« genderpolitikánk.

Olyan feminizmusra van szükség az Európai Unió szintjén is, amely elsősorban nem a felügyelőbizottsági nőarányokkal és az éppen aktuális politikailag korrekt nyelvhasználattal foglalkozik, hanem amely behozza a szociális szempontokat, erősíti a szociális dimenziót. Nemcsak »beszéljünk a szegény nők helyzetéről is«, hanem ambíciója az, hogy a nők hátrányait kitermelő strukturális (és nem kulturális) okokra keressen politikai válaszokat, a félperifériás országok vonatkozásában is. Az okok, amelyek kitermelték a Hofereket, Wilderseket, Le Peneket, nem szűntek meg. Azért, mert végül nyert Van der Bellen, Rutte és Macron, illúzió azt gondolni, hogy a meccs le van játszva, a liberális demokrácia meg van mentve. A küzdelemnek még csak az elején tartunk. Ha mi nem adunk jobb válaszokat a strukturális kérdésekre, mint eddig – a nemek egyenlősége területén, és azon túl is – akkor a jobboldalnak adjuk át a terepet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. július 02. 16:18
Ebből is látszik a cigányútra szaladt feminizmus. Ha van Macron, akkor jó a nőknek, ha nincs akkor meg nem.
szalka7
2017. július 02. 15:29
„Az EU-tól várni a nemek egyenlőségét nemcsak illúzió, de kontraproduktív is, mert gyengíti az ügy legitimációját: mint külföldi import és neoliberális feminizmus tűnik fel A küzdelemnek még csak az elején tartunk." Tévedés!! Mert a végén tartanak!!! Brüsszelben, Párizsban és sok-sok más városban, ha így terjed a muszlim hívők száma lesz itt" hadd el hadd" a feministáknak. Párizsban van olyan hely, ahova be sem mehetnek a nők mert a muszlimok kiverik, sőt az utcán sem ajánlatos egyedül sétálni. És ez még csak a kezdet! Vissza sírják még az elmúlt éveket az ilyen cikkírók.
smarton
2017. július 02. 12:32
Pelczné és Morvai politikusok. Mit számít, hogy nők.
A teremburáját
2017. július 02. 11:27
A mindenáron való egyenlőség követelés tipikusan komcsi hagyomány. Az irigységen alapul: a buta egyenlőnek tartja magát az okossal, a műveletlen a művelttel, a csúnya a széppel, az ügyetlen az ügyessel, a gyáva a bár torral, a lusta a szorgalmassal, stb. Ezért kellett "egyenruhába " öltözni (mert más nem volt kapható), egyenfrizurát vágatni, egyformán gondolkodni, egyforma házakban/lakásokban lakni, egyformán kis fizetésért dolgozni, stb, stb. Persze, az egyenlőbbek azok diszkréten elvonultak, diszkréten élvezték előjogaikat. Kezdetben, mert később már arra sem adtak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!