Európa tévedése a lépésről lépésre haladó integrációról

2017. július 14. 10:34

Európa ki van szolgáltatva a közös valutának, amely nemcsak szükségtelen volt az európai integráció számára, hanem valójában magát az EU-t is aláásta.

2017. július 14. 10:34
Jánisz Varufakisz
Világgazdaság

„Európa ki van szolgáltatva a közös valutának, amely nemcsak szükségtelen volt az európai integráció számára, hanem valójában magát az EU-t is aláásta. Mit kellene kezdenünk egy olyan valutával, amely mögött nincs állam, vagy mit kellene tennünk azzal a 19 európai országgal, amelyeknek olyan valutájuk van, amely felett nem gyakorolják az ellenőrzést?

A logikus válasz az, hogy vagy megszüntetjük az eurót, vagy létrehozunk egy föderális államot, amelyre az eurónak szüksége lenne. A probléma abban áll, hogy az első megoldás hatalmas költségekkel járna, a második pedig nem kivitelezhető egy olyan politikai klímában, amely a szuverenitás visszaszerzését támogatja.

Azok, akik egyetértenek abban, hogy az euró megszüntetésének költsége túl magas, egyfajta vágyálom kergetésére kényszerültek, ami manapság igen divatossá vált, különösen azután, hogy Emmanuel Macron nyerte meg a francia elnökválasztást. Az általuk vallott elképzelés szerint Európa – részletesen ki nem fejtett módon – majd rátalál a föderáció felé vezető útra. »Csak ki kell addig tartani« – így szólhat a mottójuk.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2017. július 15. 11:50
Az Unió államainak egy szintre hozása nélkül/bér,kereskedelem,technológia termelékenység...../ a föderáció csak fantazmagória.Ezt meg nem akarják!! Például: Ezért álságos a Jobbik "európai bér" csodafegyvere! Ne képzeljük már el,hogy kisebb termelékenység estén a tulajdonos azonos bért fog fizetni!!
zakar zoltán béla
2017. július 14. 22:01
Nem Ciprasz: Otthagyta, leszarta a gerinctelen hazugot!
Zod
2017. július 14. 14:22
Egy müködőképes föderációban legalább a GDP 15-20 százalékát teszi ki a központi redisztribució. Az EU-ban ez jelenleg 1 százalék. A tagállami kormányoknak le kellene mondani a költségvetési forrásaik közel feléről Brüsszel javára, ha gazdaságilag életképes szövetségi államot akarnak. Ezt nyilván nem teszik meg, tehát sokkal egyszerűbb és helyesebb lenne a központosítás helyett visszaadni a lehető legtöbb kompetenciát a tagállamoknak.
kulalak
2017. július 14. 13:18
El kell olvasni az eredetit. "Annyira ellentmondásos, mint amennyire ellentmondásosan hangzik:"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!