Azok keresik a legkevesebbet, akikre a legnagyobb szükségünk van!

2017. július 26. 12:53

Minél távolabb megyünk Budapesttől és ezektől a szakmáktól, annál kisebb béreket kapunk.

2017. július 26. 12:53
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

„Minél távolabb megyünk Budapesttől és ezektől a szakmáktól, annál kisebb béreket kapunk. De mindennél többet mutat meg az, hogy melyik az a két szakma, amelynek tagjai a legrosszabbul keresnek ma Magyarországon. Ez a két szakma a humán-egészégügy és a szociális szféra, ahol bruttó 178 900 forint az átlagbér.

Amit elsőre tudunk erről a két szakmáról, hogy ezek az úgynevezett gondoskodó szakmák. Ezekben a szakmákban többségében nők dolgoznak. És nem magyar sajátosság az, hogy az itt dolgozók bérei alacsonyak, még ha kelet-európai összehasonlításban is rosszak a magyar bérek ezekben a szektorokban.

Szakmai vita van arról, hogy a gondoskodó munkakörökben azért alacsonyak a fizetések, mert a társadalom nem becsüli meg ezeket a szakmákat, és a nők ezekbe a kevesebbre becsült szakmákba szorulnak be, vagy mivel nők dolgoznak túlnyomórészt ezekben a szakmákban, azért ilyen alacsonyak a fizetések. De az biztos, hogy ezekben a szakmákban javarészt nők dolgoznak borzasztó fizetésekért.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ousiv
2017. július 27. 14:35
balos faszfej megint nőt sajnáltat.
Tesze Tosza
2017. július 27. 02:04
Nyékládházától távolodva pedig egyre többet keresnek a segítő munkakörben dolgozók. Minden relatív András, vagy mondhatnám úgy is, hogy félig üres félig tele.
u.cserkész
2017. július 26. 15:22
Jó reggelt, Jámbor!!! 1983. A hódmezővásárhelyi vasipari vállalat főmérnöke kevesebbet keresett, mint egy dunántúli állami gazdaság anyagbeszerzője. Onnan tudom, hogy éppen ott voltam a beszélgetésen. Arról már nem is beszélek, hogy mennyivel többet keresett az, aki nyugaton élt és dolgozott. És nem dolgozott többet, sem fizikailag, sem szellemileg a magyarnál.
Pandaka pygmaea
2017. július 26. 15:18
Némi átképzés után esetleg ez a derék Jámbor András is elmehetne oda, hogy valami hasznosat is csináljon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!