Kiszámíthatóság és gyarapodás

2017. június 22. 10:03

Ha össze kell foglalni a magyar költségvetési folyamatokat, a kiszámíthatóság és a stabilitás a két legfőbb jellemző.

2017. június 22. 10:03
Lentner Csaba
Magyar Idők

„Siker van a Kárpát-medencében. Külföldről is egyre gyakrabban érkeznek elismerő vélemények. 2017 februárjában a Japan Credit Rating Agency Inc. minősítette fel hazánk forintban és devizában egyaránt csökkenő államadósságát. A japán pénzintézet véleménye szerint »Magyarország felminősítése azt tükrözi, hogy a kormány gazdaságpolitikája hatékonynak bizonyult, jelentősen javította az államháztartás és a pénzügyi rendszer helyzetét, amivel csökkentette a külső adósságot és megerősítette a gazdasági alapokat«. Az ázsiai bank leírja, hogy Magyarország gazdasága, államháztartása és pénzügyi rendszere tovább erősödik.

A Fitch Ratings 2017. május 12-én erősítette meg Magyarország adósbesorolását, stabil kilátással, befektetési ajánlási szintre. Indoklása szerint magas az egy főre jutó GDP, jó a kormányzati teljesítmény, sikeres az unortodox gazdaságpolitika és erőteljes a folyó fizetési mérleg egyenlegének növekedése (2017-ben 4,9 százalék a hazai össztermékhez mérve). Kiemelik, hogy a gazdasági növekedés fő hajtóereje a növekvő fogyasztás és a jelentős munkaerőpiaci javulás.

Ha össze kell foglalni a magyar költségvetési folyamatokat, a kiszámíthatóság és a stabilitás a két legfőbb jellemző. Az ország vezetése képes már fél évvel a következő év kezdete előtt költségvetési törvényt elfogadtatni, általa a családok, vállalatok számára a jövőbe tekintő gazdálkodás feltételeit biztosítani. A stabil állampénzügyi alapok a bérmegállapodásokon, a szociális-gyermeknevelési támogatásokon keresztül a munkából élők költségvetésévé teszik a fiskális és monetáris konszolidáció utáni éveket. A gazdaság növekedési képességének megőrzésével a jövedelmek további emelkedése várható. A sikeres magyar gazdasági modell láttán két kérdés merülhet fel az olvasóban. 1. Mi a siker titka? 2. Meddig vihető, esetleg mi árnyékolhatja be e sikeres periódust?

A siker titka a 2010 óta minden egyes választáson kinyilatkoztatott politikai felhatalmazás a választópolgárok döntő többsége által, amely a tartós kormányzás alapja. A polgárok jövedelmük, a vállalkozások működésük stabilitása által a polgári kormány működését legitimálják, választásról választásra meghosszabbítják. Bármit lehet mondani a Fidesz gazdasági kormányzásáról, de addig, amíg emelkednek a bérek, nőnek a családi-otthonteremtési támogatások, nő a gazdaság teljesítménye, addig az ellenzéki kritikák falra hányt borsónak minősülnek.
E lassan tíz éve tartó politikai felhatalmazás a kormányzás számára nemcsak lehetőség, hanem felelősség is. A polgárok 2010-re mélységesen csalódtak a balliberális erők ámokfutásában, de mondhatjuk, hogy a kormányzást multinacionális bankok és vállalatok részére átadó piacgazdasági modell egészében is.

Szükség volt tehát a közteherviselés intézményének kiterjesztésére, a bankok és a nemzetközi cégek megrendszabályozására, adóerő-képességükhöz igazodó adóztatásukra. Szükség volt az állam erősebb gazdasági befolyására, a keleti és déli földrészekre kiterjedő piacszerzésekre, a külgazdasági kapcsolatok kiterjesztésre. Szükség volt a hatósági árszabályozásra, a rezsiköltségek mérséklésére.
Szükség van a családok megerősítésére, a gyermekvállalás állami és nevelési eszközökkel történő támogatására. Szükség van szakképzett és egészséges munkaerőre, most, ennek érdekében a születésszám emelésére, amely Brüsszel betelepítési terveinek igazán eredményes ellenpólusa kell legyen.”

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2017. június 22. 21:33
A TSz kisz-titkárából mi lett.... ;)
gudmen
2017. június 22. 11:51
mészáros lörinc tavaly a GDP 0,4%-át konvertálta magánvagyonná!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!