Fogd a pénzt és fuss!

2017. június 12. 08:10

Szinte nincs olyan nap, hogy ne derülnének ki újabb mutyigyanús ügyek.

2017. június 12. 08:10
Facsinay Kinga
Magyar Nemzet

„Miután a korrupció épp azokban a tagállamokban jár leginkább a csúcsra, amelyek a legnagyobb haszonélvezői az uniós támogatási politikának, az EU igazságügyi biztosa a napokban újfent felvetette: a közös ügyészségből kimaradó tagállamok 2020 után nem részesülhetnek majd az uniós forrásokból. Ma még ez csak üres fenyegetésnek tűnik, de Brüsszelben egyre inkább teret nyer a felfogás: ha egy tagország élvezni akarja az európai összefogás előnyeit, akkor be kell tartania bizonyos szabályokat. Érthető a törekvés: senki nem fizet szívesen annak, aki eldorbézolja a mások által nehezen megkeresett pénzt, és még háborog is azon, ha valaki ezt szóvá teszi.

Az Orbán-kormány persze húzza az időt a csatlakozással, amíg csak lehet, s közben további tíz-, sőt százmilliárdnyi károkat okoz az országnak. Szinte nincs olyan nap, hogy ne derülnének ki újabb mutyigyanús ügyek. Ezek egy része a »törvényesített« korrupció kategóriájába tartozik, vagyis esély sincs arra, hogy a központi »haveri lenyúlórendszer« bármely tagja lebukjon. De ahol a feljelentésig jutnak a dolgok, gyakran ott sem lát okot az ügyészség a közbelépésre: jó példája ennek a Nyíregyháza Sóstó projekt, ahol a gyanú szerint a 2,1 milliárdos turisztikai fejlesztési pénz akár felét kitevő kár is keletkezhetett, de a nyomozást megszüntető határozatban az áll: nincs ott semmi látnivaló. Kíváncsian várjuk, hogy például a lapunk által feltárt edelényi szörpház esetében indul-e vizsgálódás annak kiderítésére: hogyan lehet az, hogy a 26 millió forintos támogatásból épített vállalkozás székhelyének kifejezetten családiház-jellege van? Vagy lesz-e következménye annak, hogy Pusztaottlakán 250 millió forintból építhet kerékpáros-túraközpontot egy olyan egyesület, amely ellen fél év alatt négy adóhivatali végrehajtás indult? És még hosszan sorolhatnánk a hasonló eseteket.

Amíg az Orbán-kormány távol tartja az országtól azt az ellenőrző szervet, amely képes lenne hatékonyan ellenőrizni a pénzek elköltését, addig szinte senki és semmi nem szab gátat az ilyen ügyeknek. Ezeken kevesek keresnek nagyon sokat – ám egy ország veszít sokkal többet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2017. június 12. 20:28
Eddig csak a bal felen pattog a labda! Miert nincs mar feljelentes,ha olyan nagy a korrupcio?
néhai Ch.Pilot
2017. június 12. 11:23
"mutyigyanús ügyek" Tehát nem mutyik, csak mutyigyanús ügyek. És hogy mi a mutyi, azt te döntöd el Simicska-csicska húgom facsina(y). Meg "Magyar" Nemzet.
péterx
2017. június 12. 11:05
"Mutyi-gyanús" ügyet nagyon könnyű kreálni : elég gumi-fogalmakat használni /pl . "X-párt közeli" stb / . Másrészt a gyanú kevés , az ártatlanság vélelme a jogerős ítéletig érvényben van / . Harmadszor : amíg a választók a közügyek mostani intézésében a Fidesz-kormányt toronymagasan jobbnak látják , addig a "Mutyi-gyanú" hatástalan .
Zsolt75
2017. június 12. 10:31
Fancsaly Kingának mutyigyanúja van. Ha meg valakit jogerősen elítélnek, az koncepciós per.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!