Új Selyemút

2017. május 15. 07:30

Attól azért mondjuk nem tartok, hogy maholnap „Állítsuk meg Pekinget!” plakátokkal szellemeskedne a liberális ellenzék

2017. május 15. 07:30
Őry Mariann
Őry Mariann
Magyar Hírlap

„Szijjártó már említett, távolról sem példátlan pragmatizmusa a válasz arra, hogy néhányan húzzák a szájukat Orbán Viktor protokolláris koszorúzása miatt a Tienanmen téren. Az ideológiai fenntartásokhoz mindenkinek joga van, az pedig már szerencsére bebizonyosodott többször, hogy a politikai rövidlátást hatékonyan tudja gyógyítani a kormányzati felelősség. A magyar–kínai stratégiai partnerség ugyanakkor egy egyszeri »poénnál« jobban szúrja a kormány liberális ellenfeleinek szemét. Orbán kínai sikerét értelemszerűen csak fanyalgás fogadhatja, hiszen Kína nem a liberális Nyugat, és hát bizonyos sajátos világnézetekben egy obamai fejsimi is többet érne, mint egy stratégiai partnerség Kínával. Trump már egy bonyolultabb kérdés, ugye, hiszen amerikainak amerikai, de nem igazán liberális, a haladók szimpátiáját csak akkor tudja átmenetileg elnyerni, ha lebombáz valamit.

Attól azért mondjuk nem tartok, hogy maholnap »Állítsuk meg Pekinget!« plakátokkal szellemeskedne a liberális ellenzék, ez ugyanis vékony jég, hiszen míg az oroszokat gyalázni polkorrekt és elfogadott, addig a kínaiakat már ugye némileg problematikusabb. Pár szabad Tibetet követelő pólót azért még lehet, hogy le tudnak porolni.

A realitás tehát az, hogy Új Selyemút márpedig van, és aki lemarad, az kimarad.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanóc
2017. május 15. 15:30
Mariann megint kurvajó dolgozatot írt. :)
kerekperec
2017. május 15. 10:29
“…néhányan húzzák a szájukat Orbán Viktor protokolláris koszorúzása miatt a Tienanmen téren…” “ez a kommunista tömeggyilkosság jellemző a rendszerre, és ezek a veszélyek bennünket is fenyegetnek. Kelet-Közép-Európa és Kína véres öröksége egyaránt a félelem és az örök reménység. A félelem, mert mi vagyunk a fegyvertelenek, és az örök remény, mert ez ad nekünk erőt a további harchoz”. (Bayer Zsolt, szellemi prostituált)
kerekperec
2017. május 15. 09:53
“Semmilyen gazdasági racionalitással nem magyarázható a kínai külügyminiszter, Csien Csi-csen magyarországi látogatása. Ez nem szolgál mást, mint egy véreskezű diktatúra politikai szalonképessé tételét.” (Deutsch Tamás, Budapest, 1991. március 5)
kerekperec
2017. május 15. 09:44
“…néhányan húzzák a szájukat Orbán Viktor protokolláris koszorúzása miatt a Tienanmen téren…” “Megdöbbenéssel és fájdalommal hallottuk a hírt, hogy Kína anakronisztikus, kommunista pártállama vérfürdőt rendezett Pekingben a demokráciát követelő, fegyvertelen diákok között. A tragédia – sajnos – nem ért bennünket váratlanul. Minden józanul gondolkodó ember számára világos, hogy a változtatásra képtelen kommunista diktatúrák nem riadnak vissza a legesztelenebb terrortól sem, ha hatalmukat veszély fenyegeti. Ez a tény azonban nem jelenti azt, hogy a világ szabadságot és demokráciát tisztelő népei szótlanul tudomásul vegyék az emberi jogok sárba tiprását, békés tüntetők legyilkolását. A Fidesz határozottan elítéli a kínai vezetést.” (Budapest 1989)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!