Merre tovább, konzervatív politika?

2017. május 17. 10:27

A konzervativizmus az értékteremtő ember politikai gyakorlata, amelyhez hozzátartozik az életet gazdagító hitek és hagyományok, a közösségek, valamint az erkölcsös választásainkat lehetővé tévő szabadság védelme.

2017. május 17. 10:27
Béndek Péter
Magyar Nemzet

„Magyarországon, ahol a konzervativizmusnak régóta a nacionalizmus tölti be a helyét, nem volt szükség ilyen átrendeződésre, mert a jobboldalon – 2010 óta kimondottan, de valójában több mint száz éve – az etnikai-kulturális felfogás uralkodik. A fentebb bemutatott folyamat – a modernizáció és a globalizáció tömegméretű kulturális-etnikai kritikája, illetve a demokrácia lázadása a liberalizmus ellen – olyan modernizációellenes fordulat, amelybe Magyarország könnyedén belesimult, és egy történelmi pillanat erejéig közös nevezőre jutott a (nyugati) világtrenddel. (...)

A konzervativizmus az értékteremtő ember politikai gyakorlata, amelyhez óhatatlanul hozzátartozik az életet gazdagító hitek és hagyományok, a közösségek (a család, a nemzet és a köztes, mesterséges csoportok), valamint az erkölcsös választásainkat lehetővé tévő szabadság védelme. A (nyugati, polgári) rend, a maga átfogó értelmében. Minden, amit egy »új közép« a szűken vett – fizikai – rendhez fűződő értéksemlegességével veszélyeztet.

Nekünk, konzervatívoknak is modernizálódnunk kell. De több megőrzendő van bennünk és a gyakorlatunkban, mint hajlamosak vagyunk gondolni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2017. május 17. 13:53
A Mandiner aztán a maga indirekt módján igazán mindent megtesz azért, hogy a Fidesztől elfordult jobb érzésű szavazóknak vállalható alternatívát kínáljon. De az itteni reakciók alapján teljesen eredménytelenül. :D
lofejazagyban
2017. május 17. 12:11
Te Petya, van olyan magyar konzervatív, aki téged annak tart?
Einar
2017. május 17. 11:40
Béndek, szerinted Hunyadi, Rákóczi vagy Széchenyi konzervatív volt vagy nacionalista? Önmagukban a liberális és a konzervatív jelzők mára elavultak, amúgy személyes véleményem szerint mindig is csak a szar elkenésére voltak jók, mint ahogy az alábbiak is: "demokrata, civil, szakma, szakértő". Ezek önmagukban, a sunyiság jelzői.
Berecskereki
2017. május 17. 11:36
Tegnap az áruházba vásároltam és izmussal akartam fizetni, de nem akarták elfogadni. Vajon miért?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!