Románia decentralizálása, avagy a Polgár Forradalma

2017. április 14. 11:29

Ma a döntés holmi analfabéta és agresszív maffiózók, szőrös mellkasú majmok közvetítésével történik, akiknek fogalmunk sincs arról, mi a szolidaritás és jóérzés.

2017. április 14. 11:29
Adrian Fanaca
Adevărul

„Romániára visszatérve, a történelmi régiók létezése szintén érv a decentralizálás mellett. A földgáz Medgyesen, tehát Erdélyben, a szén Zsilvásárhelyen (Târgu Jiu), tehát Olténiában, az olcsó munkaerő pedig Moldvában található. Eddig az az elv érvényesült, hogy egy jóindulatú és úgy-ahogy intelligens zsarnok képes lesz majd mindhárom régió számára úgy meghozni a döntéseket, hogy a polgár számára előnyös legyen, és jól éljen. Ez a modell nemcsak, hogy nem működött, de továbbra is a vidéki ember elidegenedését okozza. A központ–periféria törésvonal megszüntetése csak a hatáskörök kihelyezésével és decentralizálással történhet meg.

Egy decentralizált Románia azt jelenti majd, hogy minden történelmi régió a saját nevében hoz majd döntéseket, tényleges saját hatalommal és saját költségvetéssel rendelkezik, saját Parlamenttel és kormánnyal. A föderalizálás azt jelenti majd, hogy a gazdagabb régióknak, (mondjuk, Erdély) a többletük egy részét át kell majd adniuk a szövetségi kormánynak, mely azt a szegényebb régiónak, vagyis Moldvának osztja majd vissza. A decentralizálás ezen kívül hallgatólagos versenyt vált majd ki a régiók között, melynek során a jó gyakorlatok maguktól átadódnak majd egyik régiótól egy másiknak azzal, hogy az egyik régió nyomást gyakorol majd egy másikra annak átvétele érdekében, hiszen senki sem akarja, hogy csak azért húzzanak ki pénzt a zsebéből, mert mások még szegényebbek. Így jelenik majd meg az együttműködés és a csapatjáték.

Tudom, hogy nehezen tudjuk meggyőzni a konzervatívokat arról, hogy máshol már működnek ezek a dolgok, ők állandóan ügyeletes akadékoskodók. De nem lesz lehetetlen. Ez működik Belgiumban, Németországban és Svájcban is. Semmivel sem vagyunk rosszabbak náluk. Találni kell majd egy intelligens megoldást a romániai kisebbségek és történelmi régiók bonyolult helyzetére, mert most senki sem tűnik boldognak. A döntést a közvetlenül érintettek szintére kell vinni, mert ez sokkal kívánatosabb állapot a mostaninál, amikor a döntés holmi analfabéta és agresszív maffiózók, szőrös mellkasú majmok közvetítésével történik, akiknek fogalmunk sincs arról, mi a szolidaritás és jóérzés.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2017. április 15. 06:11
meg szászok bajorok branderburgok stb
Akitlosz
2017. április 15. 01:34
A föderalizmussal - úgy általában - az a baj, hogy erős táptalaja és bástyája a függetlenségi törekvéseknek, azaz jóval nehezebb egy föderális országot egyben tartani, mint egy nem föderálisat, ahol erős a központi hatalom. Németország mondjuk rossz példa a föderalizmusra, mert csak papíron föderális, de a tagállamoknak nem sok joguk és beleszólásuk van, ott erős a központi hatalom. Míg Svájc éppen a másik oldalról rossz példa a föderalizmusra, mert ott akkora a szabadság, hogy ott egyedül tényleg népszavazások dönthetnek, így nincsen akkora jelentősége, hogy akár a helyi, akár az országos "politikai" elit éppen kicsoda és mit akar, mint mindenhol máshol. Ahol viszont tényleg valami helyi parlament féle hozza a helyi törvényeket ott áll, amit írtam, lásd pl. Skócia esetén. Addig népszavaztatják ugyanazt, amíg a számukra kedvező eredmény meg nem születik. Aztán persze többet már nem. Ilyen helyeken mindig nagy a kísértés, hogy a helyi hatalom tovább növelje a hatalmát a központtal szemben azzal, hogy függetlenné válik tőle.
abcdef
2017. április 14. 21:41
Jó ötlet, de nem új és kivitelezhetetlen. Egy Sabin Gherman nevű kolozsvári újságíró már évekkel ezelőtt felvetette ezt a kérdést. Aztán le lett hazaárulózva, bozgorozva, vakvágányra húzva, stb. Most olvasom, hogy még életben van, amit elég meglepőnek találok.
makám
2017. április 14. 12:56
erdélyt vissza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!