Megújuló energiák, luddita politikusok

2017. március 22. 10:42

A dolgok mostani állása szerint Oroszországban füstölni fognak. És nálunk is. Mert a nap lemegy, a szél pedig nem fúj mindig. A naperőműveket adóztatjuk, a szélerőműveket pedig betiltjuk. Na, ez az igazi nemzetárulás.

2017. március 22. 10:42
Torba Tamás
Magyar Nemzet

„A világ geopolitikai térképe gyökeresen megváltozhat. A rugalmatlan, egysíkú gazdasági szerkezetű, fosszilis energiára alapozó államok jelenlegi berendezkedése az exportbevételek radikális csökkenése miatt fenntarthatatlanná válik. A hatalmat gyakorló politikai erők eszköztára végzetesen beszűkül. A társadalmi feszültségek már csak azért is kezelhetetlenné válnak, mert a polgárok és a vállalkozók nem fogják érteni, vajon nekik miért kell a villanyért, a fűtésért és hűtésért, az üzemanyagért jelentős összegeket fizetni, szemben a megújuló energiát használó országokban tapasztalható minimális költségekkel. Eredmény: egyebek között az adott gazdaság teljes versenyképtelensége, összeomló életszínvonal. Mindez igencsak belátható időn belül. És nem azért, mert az adott országban liberális demokraták, neokonzervatívok, avagy illiberális, tekintélyelvű politikusok vannak-lesznek hatalmon.

A nemzetgazdaságok versenyképességének, sőt puszta létének fő meghatározó tényezője egy-két évtizeden belül nem az adók és egyéb közterhek mértéke, vagy az egy munkahely teremtésére irányuló állami támogatások nagyságrendje lesz. Hanem az energia ára, pontosabban az ár kvázi »hiánya«. Valamint az élhetőség: hogy füstölnek a kémények vagy nem.

A dolgok mostani állása szerint Oroszországban füstölni fognak. És nálunk is. Mert a nap lemegy, a szél pedig nem fúj mindig. A naperőműveket adóztatjuk, a szélerőműveket pedig betiltjuk. Na, ez az igazi nemzetárulás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 257 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2017. március 22. 22:45
A cikk írója olyannal foglalkozik, amihez nem ért. Azt kellene tisztázni, hogy milyen energia igény várható a jövöben. Magyarország energia felhasználása messze a nyugat-európai szint alatt van. Ha optimisták vagyunk, márpedig egyálatlán jövőről beszélni csak akkor érdemes, úgy a gazdaság növekedni fog és vele minden energia takarékosság mellett is a az energiaigény nőni fog. (Csak az elektromos autókat említeném.) A vizienergia Magyarországon a jelenlegi határokon belül energia termelés szempontjából nem jelentős. A nap viszonylag sokat süt, de a szél nem erősségünk. Ami áramot ezekből meg is termelünk, azt tárolni kellene. A tárolás igazán olcsón még nincs megoldva. A szivattyús erőmüvekért a környezetvédők sem rajonganak. A szerző T.T. könnyen nemzetárulózik, nem tudom ezzel mi a célja, illetve sejtem. A pillanatnyi helyzetből lehet kiindulni, más is ezt teszi. Ezért vannak és épülnek alaperőművek ma is. Lehet, hogy az egész kérdéskört a fúziós erőművek oldják meg. Egyidőben ezt a közeli jövőre tették, azután sehol semmi gyakorlati eredmény. 50 éve, mert én már akkor is éltem és olvastam újságot, azt írták, hogy a kőolaj tartalékok még 25-30 évre elegendőek. Most meg azt írja az újság, hogy akinek kőolaja van, az bajban lesz. Így lehet megfellebezhetetlen kijelentéseket tenni Tisztelt Torba Úr. A baj ott van, hogy mindenből választási kampányt akarnak egyesek csinálni, elfeledkezve, hogy nem egész tíz éve a parlament közel egyhangúlag szavazta meg a paksi bővítést, noha van viszonylag kevésbé szennyező szenes erőmű is a világon. (Nem az atomerőműhöz mérve, annak meg a kiégett fűtőelemeivel van a probléma) Ami meg az orosz "rabszolgaságot" illeti ,valószínű kevesen tudják, hoyg Pakson az "imádott" nyugat csinált galibát az üzemanyag manipulációs aknában, amit elhárítani nem tudtak/akartak. Végül az oroszok oldották meg a kérdést. Még egy gondolat: "Lengyelország utat mutat, kövessük a lengyel utat, mondtuk 1956-ban" Csak röviden: Lengyelországban szenes erőművek vannak, nekik ugyanis jó minőségű szenük van, ennyire egyszerű. Atomerőművük nincs.
misafeco
2017. március 22. 19:18
Az itteni és a Reflektoros poszt hozzászólásai még inkább meggyőztek arról, hogy miért NE legyen népszavazás Paks ügyében. Nem akarok senkit se megbántani, de top 10-et lehetne összeállítani a bődületes nagy marhaságokból, tárgyi tévedésekből. Mindenféle természettudományos/mérnöki tanulmányok nélkül lehet osztani az észt, csak semmi értelme. Isten mentsen attól, hogy 8 millióan döntsenek egy olyan beruházás sorsáról, amelynek szakmai részleteit pár ezer ember kivételével senki nem látja át. Én se, teszem hozzá.
zakar zoltán béla
2017. március 22. 18:49
Erről írtam tegnap Krotaknak! Ez az ember több tíz hónapig járt be az Echo tévébe Lóránt és Lovas közé!!!! Most kimutatta a foga fehérjét! Nem hiába lett eltakarítva a Törésvonalakból! "MN"-laleelik!
ptrfarkas43
2017. március 22. 18:47
http://www.vilaglato.info/a-nemet-energiaforradalom-fiaskoja-atomenergia-info-blog/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!