Miért lett hirtelen olyan fontos a társadalmi nem?

2017. március 06. 20:18

A jobboldal a gender fogalma alá vesz egymástól eltérő kérdéseket, démonizál, ám élhető alternatívát is kínál. Így tud egy zászló alá vonni egyébként egymással ellenséges csoportokat.

2017. március 06. 20:18
Pető Andrea, Kováts Eszter, Weronika Grzebalska
Kettős Mérce

„Először is, a jobboldal egy gyűjtőfogalom, a »gender« fogalma alá vett egyébként egymástól eltérő, vitatott kérdéseket. Olyanokat, amelyeket a progresszív politizálásnak szoktak tulajdonítani. A »genderideológia« a demokratikus népképviselet kudarcának jelölője lett, és az ezzel az ideológiával szembeni ellenállás eszközzé vált a jelenlegi társadalmi-gazdasági rend különböző dimenzióinak elutasításában, kezdve az identitáspolitika gazdasági kérdésekkel szembeni fölényétől, az emberek társadalmi, kulturális és politikai biztonságérzetének gyöngülésén át, a társadalmi és politikai elitek emberek megélt valóságától való elszakadásáig, illetve a transznacionális intézmények és a világgazdaság nemzetállamokra gyakorolt hatásáig.

Másodszor, a »genderideológia« démonizálása központi retorikai eszközévé vált azon erőfeszítésnek, amely a nagyközönség számára újra meghatározza, mit jelent a »józan ész«; egy új konszenzus szándéka arról, mi normális és legitim. Fontos megjegyezni, hogy a »genderideológiával« és a politikai korrektséggel szemben uszító társadalmi mozgósítás nemcsak démonizálja ellenfelei világképét, és elutasítja azt az emberi jogi paradigmát, amely már hosszú ideje viszonylagos konszenzus alapja Európában és Észak-Amerikában, hanem eközben egy élhető és megvalósítható alternatívát kínál, amely a családra, nemzetre, vallásos értékrendre és szólásszabadságra összpontosít. Ez az alternatíva elsősorban azért vonzó, mert az egyén saját döntéseivel való pozitív azonosuláson alapul, és mert biztonságos közösséggel kecsegtet, amely gyógyírt kínál az individualizmusra és az elidegenedésre.

Harmadrészt, a »genderpolitikával« és a «kulturális marxizmussal« való szembeszegülés lehetővé tette a jobboldal számára, hogy átfogó szövetségeket hozzon létre, és egy zászló alá vonjon olyan szereplőket, akik a múltban nem feltétlenül voltak készek az együttműködésre: különböző keresztény egyházakat, ortodox zsidókat, muszlim fundamentalistákat, fősodorbeli konzervatívokat, szélsőjobboldali pártokat, fundamentalista csoportokat, és bizonyos országokban még a futballhuligánokat is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. március 07. 17:35
Meddig mééééég???
Szorgos Lajhár
2017. március 07. 15:36
A konkrét tárgytól eltekintve nekem bevillant, hogy a magyar irodalomban tényleg van egy férfi testbe szorult nő, méghozzá nagyon pontosan ábrázolva. Hadd ne kelljen itt és most a kötetbe mélyednem, csak Kuncz Aladár Fekete kolostorára szeretnék emlékeztetni. Az ott leírt osztrák üzemtulajdonos, aki az 1. vh. kitörésekor Párizsban rekedt és internálták, a maga szerencsétlenségében testesíti meg a természet vele űzött kegyetlen tréfáját.
kgyula
2017. március 07. 11:11
"... különböző keresztény egyházakat, ortodox zsidókat, muszlim fundamentalistákat, fősodorbeli konzervatívokat, szélsőjobboldali pártokat, fundamentalista csoportokat, és bizonyos országokban még a futballhuligánokat is.” Kihagytad a neológ zsidókat, a nemfundamentalista mozlimokat, a konzervatív baloldaliakat, stb. De a legcélravezetőbb gyűjtőfogalomként használni az "épelméjűek"-et.
kgyula
2017. március 07. 11:03
"...a »genderideológia« démonizálása központi retorikai eszközévé vált azon erőfeszítésnek, amely a nagyközönség számára újra meghatározza, mit jelent a »józan ész«;..." Minderre nem lenne szükség, ha nem lennének olyan degenerált állatok, mint ti, akik szennyezik a közgondolkodást...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!