„A maradó fogak megjelenésük után szinte azonnal képesek elkezdeni szuvasodni, sőt, ez a legérzékenyebb időszak számukra, mivel ilyenkor a fogak még nagyon kevés kálciumot tartalmaznak, s emiatt védtelenebbek a kórokozókkal szemben.
A barázdazárás lényege, hogy egy vékony műanyag réteg kerül az őrlőfogak felszínére, amely megakadályozza, hogy az ételmaradékok és a baktériumok bejussanak a barázdákba. A fogbarázdák változó mélységűek, és nem mindegyiket lehet könnyen elérni a fogkefével, így a barázdákon lévő apró repedésekbe bekerülő és ott maradó ételmaradékok, valamint a baktériumok elindíthatják a fogszuvasodást. A felkerülő barázdazáró réteggel mindez kiküszöbölhető.
Természetesen nem minden fogat kell ilyen módon zárni: a fogorvosok a kis- és nagy őrlőfogaknál alkalmazzák ezt az lejárást, mivel ezek mélyebben barázdáltak, mint a többi fog.”
(...)