Ezt kellene tenni, hogy minden nő háborítatlanul szülhessen

2017. március 30. 18:36

Mennyiben szólnak a szüléssel kapcsolatos kérdések az egészséghez való jogról, az önrendelkezésről vagy a női jogokról? Milyen gyakorlatot kifogásolnak a civil mozgalmak az egészségügyi szakemberek és az egészségügyi rendszer részéről?

2017. március 30. 18:36
Antal-Ferencz Ildikó
Heti Válasz

„Mennyiben szólnak a szüléssel kapcsolatos kérdések az egészséghez való jogról, az önrendelkezésről vagy a női jogokról? Milyen gyakorlatot kifogásolnak a civil mozgalmak az egészségügyi szakemberek és az egészségügyi rendszer részéről? Kérdések és válaszok a témában tartott konferencián.

A Friedrich Ebert Alapítvány (FES), az EMMA Egyesület és a Másállapotot a Szülészetben! mozgalom szervezésében zajló Párbeszéd a nemek közötti egyenlőségről: Kire bízzuk a szülést? című minapi kerekasztal-beszélgetés a visegrádi országok szülészeti ellátórendszerének helyzetét járta körül, a szervezők által deklaráltan baloldali megközelítésben. Az elmúlt években a térség több országában mozgalmak indultak a szülészeti ellátás megreformálásáért. A mozgalmak Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon is próbálják tematizálni a szülészettel kapcsolatos közbeszédet, ezáltal nyomást gyakorolni a döntéshozókra és az ellátórendszerben dolgozókra. Céljuk megváltoztatni a kapcsolódó szabályozást és/vagy a kialakult gyakorlatot.

A rendezvényt megnyitó Kováts Eszter, a FES projektvezetője szerint a 2014 óta tartó párbeszédsorozat célja, hogy keretet teremtsenek a társadalmi kezdeményezéseknek, és rámutassanak, hogy az érzékelt problémák nem magyar sajátosságok, és nem is ideológiai kérdések.  A legfontosabb tanulságokat az alábbi pontokba foglalta össze:

  • Baloldali feminista megközelítésük miatt a szervezők úgy érzik, sokan félreértik őket, ezért szükségét érezte tisztázni: nem ideologikus, (állam)szocialista szemüvegen keresztül vizsgálják a szülés ügyét. Emellett maguk is bírálnak egyes nőmozgalmi törekvéseket, például kritikusan nézik az elitista üvegplafon-feminizmust, és aggasztják őket az társadalmi nemekkel kapcsolatos angolszász trendek.
  • Negatív tapasztalatként szólt arról, hogy miközben vérre menő viták folynak például a társadalmi nemről vagy a feminizmus jobb vagy baloldaliságáról, a hétköznapi emberek súlyos anyagi problémákkal küzdenek, amelyek kezelésére az ideológiai viták miatt nem jut energia. 

A megnyitó után magyar és külföldi mozgalmi aktivisták, valamint egy magyar szülészorvos tartott előadást.”

(...)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. április 23. 16:55
"Kire bízzuk a szülést?" A szülő nőkre. Más ugyan nem fogja helyettük megcsinálni. Szóval meglehetősen buta kérdés.
szancso
2017. április 23. 16:54
"Ideális lenne egy csak nőkből álló társadalom." Robert Merle még a múlt században írt egy könyvet, "Védett férfiak" címen. Az Usa-ban kitör egy betegség, mely csak a férfiakat támadja meg, a nők veszik át az uralmat. A vezetői státuszba került nőket elég negativan állítja be, amin akkoriban egy kicsit mérgelődtem. Mára megkellett állapítanom, hogy nagyon jó emberismerete volt. Csak meg kell néznem NO kormányát, amit nagy részben nők vezetnek. Kénytelen vagyok nő létemre arra a megállapításra jutni, hogy a nők talán rosszabbak, mint a férfiak.
SilentBob
2017. április 23. 16:53
A szerző természetesen Geréb Ágnes barátja.
duzur
2017. április 04. 21:20
Annyi valamit nem is tudok összehordani mint egyesek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!