Kormányprogram

2017. január 01. 20:00

Ehhöz hasonló követeléseket kell támasztani a balközép ellenzékkel szemben; mint látják, ezek rendkívül mérsékelt, visszafogott javaslatok, távolról se bontják szét, csak mérsékelik, korlátozzák a magyarországi tőkés rendszert.

2017. január 01. 20:00
Tamás Gáspár Miklós
Kettős Mérce

„Nem foglalok állást az ellenzéki »pártok«  összefogásának és egységének kérdésében, de azt hiszem, hogy

1 ● amennyiben az ellenzéki „pártok” a választásokon együttműködnek az egyébként csakugyan változó és ma már a Fidesz-KDNP-től kissé »balra« álló Jobbikkal, akkor nem szabad rájuk szavazni, hanem komoly kampányt kell indítani a civil társadalomban a választási bojkott érdekében – amely amúgy is az opciók egyike. (Gondolom, ez esetben a Kétfarkú Kutya Pártra leadott protesztszavazat is lehetőség. (...)

Noha ez a gondolatkísérlet adottnak tételezi föl a polgári rendszer további fönnállását, támogatásunkhoz az szükséges, hogy a támogatásunkat (akárcsak hallgatólagosan) kérő »párt« vagy »pártszövetség«  módosítsa a rendszert, mindenekelőtt vessen véget a neoliberális politikának és a vele járó szélsőséges egyenlőtlenségnek. Ehhöz az kell, hogy

2 ● az államot állítsák az egyenlősítő újraelosztás szolgálatába, s ennek minden mást alá kell rendelni: mert minden emberi lény összemérhetetlenül, tehát végtelenül értékes, ennek az el nem ismerése igazságtalanság (...)

3 ● általában is módosítani kell a költségvetés kiadási oldalát: véget kell vetni mindenféle pazarlásnak, és minden rendelkezésre álló összeget a szociális rendszerek rehabilitációjára kell fordítani (...)

4 ● Le kell bontani a diszkriminációt.

Ehhöz meg kell szüntetni pl. az iskolai szegregációt, lehetővé kell tenni, hogy minden gyerek civilizált körülmények között jusson el az iskolába (ha kell, iskolabusszal), és jusson meleg ételhez, ruhához, gyógyszerhez, és mindenki egyformán részesedjék a kulturális javakból és ismerkedjék meg a tudománnyal. (...) A valódi baloldal munkásbarát, feminista és cigánypárti.  

5 ● Az infrastruktúra- és településpolitika az egyenlőség célját szolgálja; honfitársainknak nem szabad hátrányt szenvedniük amiatt, mert „leszakadt régiókba” születtek; lehetővé kell tenni az ingázást; ehhez gyors, kényelmes és olcsó vasutak kellenek. (...)

6 ● azonnal le kell mondani az olimpiát, amely katasztrófát okozna Budapesten. (...)

7 ● Csökkenteni kell az állam puszta működtetésére (így a vezető káderek fizetésére) meg az állam presztízsére szánt szédítő összegeket, ugyanakkor vissza kell állítani a szükséges, autonóm, a végrehajtó hatalmat korlátozó szakintézményeket, amelyeket épp most rombol szét a Fidesz-kormány.

8 ● Új alkotmányra van szükség. Ennek szociális alkotmánynak kell lennie, amelynek alapelve az egyenlőség, az osztálykülönbségek enyhítése és mindenféle diszkrimináció hatékony tilalma. Ehhöz vissza kell állítani az Alkotmánybíróság jogköreit (...)

9 ● A jelenlegi kormánynak igaza van abban, hogy az Európai Unió túlságosan központosított (akkor viszont a nemzeti szintű központosítás se indokolt, amelyet Orbán erőltet, ennek ugyanazok a hibái, mint amannak). (...)  Magyarország nemzeti érdeke a semlegesség: lazítani kell, majd meg kell szüntetni Magyarország NATO-tagságát. (...) Szembe kell szállni az oroszellenességgel és a románellenességgel.

10 ● Környezetvédelem és birtokpolitika összefügg: az Orbán-rezsim szétverte az ökopolitika intézményeit, restaurálta a nagybirtokot, és újból létrehozta a föld nélküli parasztságot, amelyre még jobbágyként sincs szükség a gépesített, monokultúrás latifundiumokon. E tekintetben több ellenzéki pártnak és a magyarországi zöld mozgalmaknak is kiváló elképzeléseik vannak, amelyek alkalmazására fogadalmat kellene tennie a megalakítandó új kormánynak. A paksi erőművet nem szabad fölépíteni.

11 ● A munkaerő-keresletet és a fogyasztói keresletet egyaránt serkentő gazdaságpolitikára lesz szükség, a foglalkoztatás bővítésében az államnak kezdeményező szerepet kell játszania. Ki kell hajítani a Munka törvénykönyvét, egészen újat kell alkotni, amely politikai egyenlőséget hoz létre a munkáltatók és az alkalmazottak között (...)

12 ● A szabad és elfogulatlan, önálló és önigazgató közszolgálati médiákat (beleértve a minőségi sajtót) az államnak anyagilag és szervezetileg támogatnia kell, akárcsak a minőségi kultúrát. Nem kaphat állami támogatást a kommersz álkultúra. (...)

12 + 1 ●  Amint már 2016 szeptemberében javasoltam az azóta megszüntetett Népszabadságban, a magyar államnak csakugyan nem az Európai Unió nyomásának engedve, hanem önként kell befogadnia menekülteket; akkor a szerény húszezres számot hoztam szóba. (...) A baloldal antirasszista, internacionalista, tehát jelenleg »menekültbarát«. A menekültek a háború és a szörnyűséges közel-keleti diktatúrák elől menekülnek; a velük szembeni szolidaritás elengedhetetlen.

Azt javaslom tehát, hogy nem föltétlenül ezeket, de ehhöz hasonló követeléseket kell támasztani a balközép ellenzékkel szemben; mint látják, ezek rendkívül mérsékelt, visszafogott javaslatok, távolról se bontják szét, csak mérsékelik, korlátozzák a magyarországi tőkés rendszert.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 246 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bolond Istók
2017. január 02. 20:29
"A javak igazságos és egyenlő felosztására már csak azok hivatkoztak, akik más zsebeit ki akarták forgatni, egyenlőségre csak azok, akik másokat börtönbe zártak."
kaltran
2017. január 02. 16:39
Mentőt ide! Gyorsan!
samesz38
2017. január 02. 14:50
Kilépni a NATO-ból és kiegyezni az oláhokkal... Amikor az a féreg azt mondja,hogy már kétszer bevonultak Budapestre... TE!!! Tamás,miklós boldizsár!!! Ki küldött téged ide és milyen céllal!!!??? Húzzál innen vissza a k anyádba,míg egyben vagy!!!
luisbathhelena
2017. január 02. 14:45
"az államot állítsák az egyenlősítő újraelosztás szolgálatába, " Jééé, ilyet már láttam. Úgy hívják: kommunizmus
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!