Az erőszakot meg lehet előzni!

2016. december 30. 16:39

Nincsen egy tipikus profil, amely alapján a radikalizálódott személy felismerhető lenne, illetve egy tipikus „checklist” sem létezik, amely alapján a környezet, vagy a szakemberek azonosíthatnák a folyamatot. Interjú.

2016. december 30. 16:39
Sántha Hanga
Mindset

Kiket toboroznak?

A toborzási narratívájuknak az a lényege, hogy minél szélesebb rétegek tudjanak vele azonosulni. Férfiak és nők, idősek és fiatalok egyaránt a célközönség tagjai lehetnek. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint viszont különösen nagy arányban vannak azok a börtönviselt emberek, akik számára az Iszlám Állam által hirdetett bűnbocsánat kecsegtető ajánlatnak tűnhet. Emellett különböző személyes igényekre alapozva alakítják a toborzó üzeneteiket: gyors pénzszerzési lehetőséget, státuszt és erős identitást ígérnek.

Fontos azt is figyelembe vennünk, sok esetben a véletlen dönti el, hogy a személyes motivációk és a külső tényezők összjátékaként egy a radikalizálódás veszélyének kitett egyén milyen szélsőségbe fog csúszni. Van, aki egy motoros bűnbandába kerül, egy neonáci mozgalomba vagy egy dzsihádista terrorszervezetbe.

Nincsen tipikus profil, amely alapján a radikalizálódott személy felismerhető lenne, illetve egy tipikus checklist sem létezik, amely alapján a környezet, vagy a szakemberek azonosíthatnák a folyamatot. Vannak ugyanakkor értelmezhető apróságok: jelek és elváltozások, amelyek a radikalizálódás folyamatának irányába mutatnak.

Más szélsőséges szervezetek is hasonlóan széles körben tudják elérni az embereket?

Ha az al-Kaidával hasonlítjuk össze, látható: az ISIS sokkal kisebb hangsúlyt helyez a teológiai alapokra, ezzel máris több emberhez juthatnak el, hiszen nincs szükség komolyabb vallási képzettségre. Tény azonban, hogy az al-Kaida kezdte el először az európai, jellemzően dezintegrált, identitás-válsággal küzdő, másod-harmadgenerációs fiatalokat toborozni. Ezt a gyakorlatot az ISIS is megtartotta.

Érdemes megemlíteni, hogy külön nőknek szóló propagandaanyagokat is termelnek. Nekik elsősorban anyaként és feleségként szánnak fontos szerepet az ún. kalifátusban. Ők nevelik fel a következő generáció harcosait a dzsihádisták számára. Sok esetben ugyanis hiányoznak a nyugati társadalmakban a muszlim nők számára azok a közösségek és emberek, akiktől megtudhatnák, hogyan lehetnek hívő muzulmánok és muzulmán nők a szekuláris társadalmakban. Hatékonyan ebbe a vákuumba egyelőre csak a szélsőséges mozgalmak tudtak behatolni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 238 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy genetikusanalattvaló
2017. január 01. 21:32
"Egy nemrég megjelent tanulmány szerint viszont különösen nagy arányban vannak azok a börtönviselt emberek, akik számára az Iszlám Állam által hirdetett bűnbocsánat kecsegtető ajánlatnak tűnhet." Értem. Tehát ne zárjuk börtönbe a muszlim bűnözőket, mert ott radikalizálódnak. Ez összevág a kölni bűnelkövetők maximum felfüggesztett börtönbüntetésével. "Holott sokkal korábban le lehetett volna állítani a folyamatokat. A pedagógusoknak, a szociális munkásoknak, egészségügyi szakértőknek, a civil szerveteknek és a rendvédelmi szerveknek együtt kell működnie ahhoz, hogy ezen az állapoton változtatni lehessen." No, ez az, ami esélytelen! Ugyanis a "civil szervetek" gyakorlatilag az embercsempészek bűntársai, a valóság píszí meghamisítói. Ők falaznak a betolakodóknak a befogadó ország jogrendjét el nem fogadó, azt kijátszó magatartásához. Sőt ők készítik fel a betolakodókat a joggal való visszaélés sikeres végrehajtására. Az további abszurditás, hogy ezen, a többségi társadalom ellen elkövetett, bűnök mellett még meg is vannak győződve saját emberi jóságukról.
Karbantartó9
2017. január 01. 17:54
Beilleszkedés? Akik a saját szülőföldjükért nem állnak ki, hanem csapot-papot otthagyva elmenekülnek európába, azok bizonyára hasznos polgárok lesznek, amint beilleszkednek :))) Hanga, téged átvertek anyádék! Csak nevelési céllal, udvariasságból mondogatták egész gyermekkorodban, hogy jól van Hanga, okos vagy! Valójában szörnyen buta, a nyilvánvaló összefüggéseket meglátni képtelen ostoba egyed vagy! És még meg is osztod oszoba gondolataidat, tehát az "ártalmas" szó is illik rád!
Text adósság
2017. január 01. 11:45
A Talmud tök olyan mint az Iszlám.
Tündér_Lala
2016. december 31. 18:45
Boldog új esztendőt kívánok mindenkinek !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!