Végül mégse törli el a letelepedési kötvényt a Fidesz?

2016. december 09. 15:25

Az évből már csak két parlamenti ülésnap van hátra, jövő hét hétfőn és kedden (12-én és 13-án). Ha pedig rendes törvényként nyújtanák be a letelepedési kötvény eltörlését, annak kb. két hét lenne az átfutási ideje.

2016. december 09. 15:25
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

Viszont az évből már csak két parlamenti ülésnap van hátra, jövő hét hétfőn és kedden (12-én és 13-án). Ha pedig rendes törvényként nyújtanák be a letelepedési kötvény eltörlését, annak kb. két hét lenne az átfutási ideje. Szabályosan még beadhatják gyorsított eljárásban, amelyben két nap alatt le tudják zavarni az eltörlést, vagy benyújthatják valamelyik törvényt megsalátázva, módosító indítványként. De most úgy tűnik, 2017-re is velünk marad a letelepedési kötvény, legközelebb pedig februárban ül össze a parlament, ami elég nagy probléma, mivel a kötvény napról napra kárt okoz a magyar államnak.

A letelepedési kötvényeket a kormány azért vezette be anno, mert a piacról nagyon drágán tudta finanszírozni az államadósságot. Ezért meghirdette a letelepedési kötvényt, amelyért cserébe fix hozamú állampapírokat kellett vásárolniuk a »bevándorlóknak«, amit 2,46 százalékos kamattal fizetnek, az állampapír névértékét pedig visszafizeti az állam annak lejártakor. Csakhogy azóta a piaci finanszírozás olcsóbb lett.

A piaci alapú kötvények kamata az állam számára 2014 végétől kedvezőbb lett. Azóta egyre kisebb kamattal, egyre kisebb veszteséggel tud az állam rendes piaci viszonyok között államkötvényeket eladni a letelepedési kötvényhez képest. Tehát már jóval kevesebbe kerül a piacról finanszírozni az államadósságot, mint letelepedési kötvénnyel. A kötvény mégis forgalomban maradt, a kormány pedig nem változtatott a kamaton, a letelepedési kötvények így a Népszabadság szeptemberi számításai szerint 5-6 milliárdos veszteséget hoztak a közös kasszának.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2016. december 10. 13:58
Szóval hazudott a felcsúti cigány? Micsoda meglepetés! :D
Mindjárt
2016. december 10. 11:37
Se az EU se a felcsúti maffia ne hozzon a nyakunkra idegeneket. Se kvóta se betelepedési kötvény. Nem kell ide se kínai, se muzulmán. És ha a felcsúti maffia nem tud lopni a kötvényekből akkor az se baj. Lopnak ezek a gazemberek így is eleget a magyar emberektől. Az a fontos nekik, hogy minél többet lophassanak a kötvényeken nem a haza.
Mr.Falafel
2016. december 09. 22:46
Január 1-től megszűnik a BÁH-nál az "opal" rendszer és az adatbázis átkerül a rendőrséghez a "robotzsaru" rendszerbe. Teljesen új bevándorlási eljárási szabályok lesznek. A letelepedési kötvényt kivezetni ostobaság lenne.
cutcopy
2016. december 09. 18:38
Nyughass már te szerencsétlen kretén, ha idén eltörlik eltörlik ha nem nem, akkor majd lehet jövőre, hihetetlen hogy pont az országot nyomorba döntő dilettáns libsik izgultak ennyire rá erre a kötvény témára, de hát jellemző hogy annak idején már az egymillió új munkahelyet is elkezdted 2010 őszén számon kérni pedig tíz év alattra vállalták..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!