Kormányközelben?

2016. december 13. 10:04

Dragnea vasárnap éjjel színt váltott: már „nem tartja elképzelhetetlennek az „együttműködést” az RMDSZ-szel.

2016. december 13. 10:04
Aczél Endre
Népszava

„Liviu Dragnea, a romániai választásokon fölényesen győztes szociáldemokraták (PSD) elnöke a kampányban kizárta az RMDSZ-szel való »szövetkezést«. A kampány azonban kampány, most meg választás után vagyunk és az RMDSZ imponáló végeredménnyel, a negyedik legerősebb pártként zárt. Dragnea vasárnap éjjel színt váltott: már nem tartja elképzelhetetlennek az »együttműködést« az RMDSZ-szel.

Vajon mi ennek a fordulatnak a vélhető oka? Nos az, hogy a kampányban a PSD-elnök – hasonlóan a többi román párthoz – kénytelen volt a Szijjártó-féle tilalomra (tilos a részvétel a december 1-i román állami és diplomáciai ünnepségeken) magyarellenes »demarssal« válaszolni. Látva azonban az RMDSZ erejét, megfordult a fejében, hogy adott esetben jól jöhetnek neki a magyar képviselők és szenátorok szavazatai. Tudniillik az PSD alkotmánymódosításra készül (hogy miben, még nem tudni, annyi ötlet került terítékre), és ahhoz egy PSD-ALDE (»hithű liberálisok«) koalíció nem elegendő. Hogy az »együttműködésen« Dragnea mit ért, nem tiszta. Jelenthet meghívást a koalícióba és jelenthet egyszerű támogatás-kérést az RMDSZ-től – bizonyos engedményekért, esetleg posztokért cserébe.

Mindenesetre ha Dragnea nem ejtette volna ki a száján az együttműködés szót, akkor is nyilvánvalóvá vált volna, hogy új helyzet van, hiszen a PSD elnöke és miniszterelnök-jelöltje (itt még lehetnek bajok) három pártot nevezett meg (a második helyen befutó, néppártivá lett liberálisokat, egy proteszt-pártot és Basescu volt elnök pártját) amelyekkel semmi szín alatt nem köt koalíciót. Az RMDSZ kimaradt a felsorolásból.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SwordFish
2016. december 14. 07:36
A nemzetárulóknak fáj a magyarok sikere
marós
2016. december 14. 07:32
Jé!A rozsdásvas nyikorog.
1120
2016. december 13. 16:04
Bandibá, a "pária"... :))) Azért a vörös segély nem hagyhatta, hogy egy ilyen kiváló elvtársa éhezzen!
finalpoint
2016. december 13. 15:46
Én most komolyan meglepődtem, hogy Aczél elvtárs még él! Jééé!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!