Van, amiben Rowling ügyesebb Jókainál

2016. november 14. 08:58

Van, amit íróként Jókai tudott jobban, de van, amiben Rowling ügyesebb. Például Rowling klasszika-filológus, latinos végzettsége révén mitologikusan gondolkodik, mítoszokat gyárt, ami ma kifejezetten korszerű. Interjú.

2016. november 14. 08:58
Nényei Pál
Magyar Nemzet

– Akkor, ahogy sokan hajlamosak rá, attól sem kell megijednünk, hogy a kamaszok ma Harry Pottert olvasnak, nem pedig Jókait?

– Miért kellene? Van, amit íróként Jókai tudott jobban, de van, amiben Rowling ügyesebb. Például Rowling klasszika-filológus, latinos végzettsége révén mitologikusan gondolkodik, mítoszokat gyárt, ami ma kifejezetten korszerű. Tudja, mire való és miről beszél a mitológia, és ezt képes népszerű módon átadni az olvasónak.

– Mit értsünk mitologikus gondolkodás alatt?

– Mondok egy nagyon egyszerű példát. Ott van a mumus a szekrényben: ha az ember retteg valamitől, akkor a szekrényből az fog előjönni, amitől fél. Lehet, hogy addig nem is tudatosult benne, melyek az igazi félelmei, de mikor a szekrény kinyílik… Ez pedig maga a mítosz: a félelem megtestesül, nekem pedig meg kell találnom a megoldást: mit kell tennem a megtestesült félelemmel? Először megfogalmazódik, megtestesül, ami az agyamban van, utána valamilyen eszközzel – egyébként művészi eszközzel – megszüntetem a problémát. A Harry Potterben számtalanszor tetten érhető a mitologikus beszédmód, ezért annyira hatásos. Én csak azért nem tanítom, mert a Harry Potter által fölvethető problémákat más művek kapcsán jobban végig tudjuk gondolni – azaz számomra vannak jobb írók J. K. Rowlingnál, ahogyan – tudom, most szörnyű dolgot fogok mondani – vannak jobb írók Jókai Mórnál is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2023. február 26. 09:08
Az, hogy a fiatal generációk, akik nem is nagyon olvasnak már regényeket úgy, mint az előző generációk ilyen hatalmas siker ez a könyv, hogy mindenki falja, számomra azt jelenti, hogy egyszerűen ki vannak éhezve a misztikumra. Mert egy száraz, realista, materialista, és nagyon világba születtek és nőnek fel. A klasszikus műveltség, meg a vallás pedig már lejárt. Nem kell. Ezt tanulják a szüleiktől. A mesék sem olyanok, mint régen, a régi mesék meg nem menők. De igény pedig lenne a misztikumra, meg a spiritualitásra, ez teljesen normális és emberi. Ebből a regényből meg kapnak ilyesmit készen tálalva, rózsaszín masnival átkötve.
Dénia
2022. június 22. 00:27
Kiskamasz koromban Jókai-fan voltam. Faltam a könyveit. Kivéve a Kőszívűt, azon nem bírtam átverekedni magam, a mai napig nem olvastam el.
Mag Ányos
2022. március 24. 22:40
Az interjúalany maga is távolságot tart Rowlingtól, hiszen a mítoszaival kapcsolatban a "gyárt" szót használja. Az egész vélemény mértéktartó és normális, ennek ellenére teljes elutasítottságot kap a kommentelőktől. Miért? Mert, akik nem olvasták a Harry Pottert, azok ebben nem-cselekvésben igazolva látják magukat, hiszen azért nem olvasták, mert rossz. Viszont olyan emberrel még nem találkoztam, aki olvasta, és nem tetszett neki. Sőt, többet mondok, ne rajongana érte.
bölcsbagoly
2022. március 24. 22:39
Marhaság az egész cikk: 1. Jókai fiatalkorában a latinos/ógörögös müveltség általános és kötelező volt a magyar értelmiségi körökben; Mondhatnám, mindenki klasszika-filológus volt. 2. Jókai a valóságot cifrázza, szépíti meg. Minden történetének van valós előzménye, vannak létező valós alakjai; 3. Rowlingének mind hajától rángatott sci-fi figura és értelmezhetetlen misztikum; 4. Érdekes módon Jókai állítólag olvashatatlan és élvezhetetlen a fiataloknak számára a nyelvezete miatt, mig a sokkal több idegen szavat tartalmazó Rowling regények jóízűen zabálhatók. Pedig hát, egyszerűen az igénytelenség legyőzi a műveltséget. Akinek nincs szókincse, aki nem élvezi a magyar nyelv szépségét, változatos szófordulatait, annak persze olvashatatlan és unalmas, annak készülhetnek a kibelezett Jókai művek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!