A múltat be kell vallani

2016. november 30. 20:48

A szinte mindenki számára nyilvánvaló valóságot egyedül a román állam hatóságai és nacionalista pártjai nem ismerik el, sőt cinikus módon azt várják és kérik a magyar önkormányzati vezetőktől, hogy együtt ünnepeljenek december 1-jén a románokkal.

2016. november 30. 20:48
Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

„A szinte mindenki számára nyilvánvaló valóságot egyedül a román állam hatóságai és nacionalista pártjai nem ismerik el, sőt cinikus módon azt várják és kérik a magyar önkormányzati vezetőktől, hogy együtt ünnepeljenek december 1-jén a románokkal. Több magyar vezető erre úgy reagált a napokban, hogy jövőre részt vennének a román nemzeti ünnep rendezvényein, ha lehetőséget kapnának a felszólalásra. Akkor ugyanis nagy nyilvánosság előtt elmondanák, hogy bár közel száz év eltelt Erdély és Románia egyesülése óta, de még mindig nem teljesültek azok az ígéretek, amelyeket a gyulafehérvári nyilatkozatban a nemzeti kisebbségeknek tettek.

Ceterum censeo, a múltat be kell vallani. Csak a múlttal való őszinte szembenézés lehet az alapja a jelenben és a jövőben az őszinte, harmonikus román–magyar együttélésnek. A bukaresti diadalíven pedig ismét be kellene vakolni a Budapest feliratot, inkább zarándokoljanak csak el szépen a gyulafehérvári Egyesülés Terme múzeum falán található emléktáblához, és emlékezzenek a sors különös kegyéből egy egész országot ajándékba kapó elődeik ígéreteire. És azt se feledjék: ebül szerzett ország ebül vész el.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!