Süssünk nagyobb tortát!

2016. november 03. 13:45

Életkörülményeit tekintve egész Magyarország szegénynek számít a maga kategóriájában az Európai Unión belül. A mutatók, skálák többségében Románia és Bulgária még mögöttünk van, a velünk egy időben csatlakozott országokat előrébb tessék keresni a rangsorokban.

2016. november 03. 13:45
Ansinn
Kapitalizmus

Vagyis, még a medián jövedelem kétszeresénél többet keresők körében is a háztartások 5%-a anyagilag kifosztottnak minősül az uniós fogyasztási minták szerint, a középosztálybeli arányok pedig egyenesen elképesztőek. A szegénynek nevezett– a medián 60%-a alatti jövedelmű – réteg fogyasztása pedig legfeljebb túlélési üzemmódnak nevezhető, az is elég nagy eufemizmus.

Az a baj, hogy ezek szerint a jövedelmek újraosztása: a nagyjából a lakosság harmadát kitevő közép-, felsőközép és jómódú csoporttól az alsó közép és a szegények felé, nem sokat javítana ez utóbbiak helyzetén, hiszen a felsők nagy részének sincs a szolid polgári életmódhoz elég jövedelme. Ezzel csak a jobb módúakat lehetne elszegényíteni, nincs annyijuk, hogy a szegényebbeket gazdagabbá lehetne tenni belőle. És persze, minden ilyen csoportos intézkedés azokat sújtaná jobban, akik – viszonylag jobb jövedelmi helyzetük ellenére – e csoportok nyomorgói. (Sokféle okból válhatnak azzá, pl. a hiteltörlesztés, a háztartásban eltartottak magas száma, egyéb családi, társadalmi kötelezettségek, stb.)

Életkörülményeit tekintve egész Magyarország szegénynek számít a maga kategóriájában az Európai Unión belül. A mutatók, skálák többségében Románia és Bulgária még mögöttünk van, a velünk egy időben csatlakozott országokat előrébb tessék keresni a rangsorokban. Ahhoz, hogy itt bárkinek jobb legyen, az ország jövedelemtermelő képességén kell emelni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. november 03. 21:50
"Ahhoz, hogy itt bárkinek jobb legyen, az ország jövedelemtermelő képességén kell emelni.”" Ugyan nem. Futná a jelenlegi jövedelemtermelési képességből sokkal magasabb életszínvonalra is. Kb. 4 000 000 forint az egy főre jutó GDP/év. Rendes, valódi, igazi pénzben számolva, nem PPP humbug! Ha ennek a pénznek a felét ellopja az állam "közkiadásokra", meg kiviszik a multik tulajdonosai profitként, akkor is marad kb. 2 000 000 forint/fő/év, azaz kb. 167 000 forint/fő/hónap. Nem, nem csak azokat számolva, akik dolgoznak, hanem mindenkit, minden csecsemőt, minden nyugdíjast, minden munkanélkülit is. Máshogyan nézve Magyarország GDP-je az EU átlagnak a kétharmada, miközben a magyarországi bérek csak az EU átlag harmadát teszik ki. Azaz simán lenne miből a duplájára emelni a béreket és így az életszínvonalat is. De a pénz másra megy el.
ato boldizsár
2016. november 03. 21:32
Bizony, aki ad 8 év előnyt a versenytársaknak, az lemarad. Hajszálon múlott mindkétszer, előszörre Trutykó Mariskáék el is csalták vélhetően, de legalább így beszoptuk. Nem baj, innen szép a nyerés! :)
noMores
2016. november 03. 18:37
Mennyi az ÁFA? Világrekord! Amikor mindenhol zuhan az üzemanyag ára: na akkor nálunk növekszik.. Lószart csinálnak ezek, és a kiszámíthatóság pont nincs a repertoárjukban.
Berecskereki
2016. november 03. 18:33
LOL Ennyi erővel azt a címet is adhatta volna a szerző: Süssünk nagyobb Gyurcsány kormányt. Na ja! A szerző által felsorolt országokban szerencséjükre nem volt Gyurcsány-Bajnai tandem, aki elkurta volna a kormányzást, miközben hazudtak reggel, délben meg este..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!