Pos(z)t festa

2016. október 07. 09:47

Kádári örökségünk továbbélését jelentené ez a mentalitás, azt az attitüdöt, hogy amíg rotyog az a krumplileves, minek itt ugrabugrálni, véleményt nyilvánítani, szavazósdit játszani, mikor vasárnap ejtőzhetünk végre egy jót a rántott hús után?

2016. október 07. 09:47
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa
Mozgástér

„Mert valóban sokan nem éltek állampolgári jogukkal és otthon maradtak. Más kérdés, hogy ezt úgy interpretálni, ahogy az ellenzéki pártok és az európai liberális megmondó emberek teszik, miszerint aki nem ment el, az voltaképpen igennel szavazott, az »aki nincs velük, az ellenük van« logika mentén – ahogy a fenti beszélgetéstöredék is igazolja – fene nagy csúsztatás. Az érdektelenség okainak firtatása ettől még releváns kérdés, azért is, mert a demokráciagyakorlás e közvetlen lehetősége az azt bevezető rendszerváltás óta rendre alacsony részvétel mellett zajlik.

Vajon milyen történelmi-lelki okok húzódnak meg e folytatólagos állampolgári passzivitás mögött? Kádári örökségünk továbbélését jelentené ez a mentalitás, azt az attitüdöt, hogy amíg rotyog az a krumplileves, minek itt ugrabugrálni, véleményt nyilvánítani, szavazósdit játszani, mikor vasárnap ejtőzhetünk végre egy jót a rántott hús után? Huszonhét évvel Kádár halála után már nem lehet csak a közélettől a magánélet felé terelő gulyáskommunizmus ideológiáját okolnunk. Markánsan jelen van társadalmunkban egy új jelenség is: egyfajta nyegle, divatosnak beállított nihilizmus, amely fintorogva pöcköli el magától az egyéni felelősséget, míg oltárára emeli az egyének mindenek felett álló jogait. Kádár-népe e szellemet követve válik lassacskán az Index-népévé (a hírportál megnyilvánulásai emblematikusan jelenítik meg ezt a gondolkodásmódot).

Egy fontos, életünk alapjait befolyásoló kérdésre legyinteni és azt mondani, hogy úgysem rajtunk múlik, majd mások megoldják helyettünk és közben vihogva középső ujjat mutatni - szomorú és felelőtlen állampolgári magatartás. (Azt most nem is minősítem, milyen politikus az, aki erre bíztatja követőit…)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quiet
2016. október 07. 12:18
Kedves Zsuzsa ! Nem kell azokkal törődni, akik nem mennek szavazni. Legközelebb sem fognak. Megéltem már pár népszavazást, nem ez volt a legrosszabb. hiába az ország fele, ők passzívak.
Kanóc
2016. október 07. 11:33
'90-től tekintve az eseményeket, a választási eredményeket is beleértve megállapítható, hogy az óbolsi embertípus szépen lassan kihal (bár inkább lassan, mint szépen ), az újabb nemzedék pedig kezd végre gondolkodni, de szintén csak lassan. Az otthonmaradók most kiszavazták Junckert, azaz az ájrokratákat a lehetőségekből, adtak nekik elenyésző számú érvényes és több millió érvénytelen szavazatot. Ez semmi, lófasz. Az érvényes szavazatot leadó polgárok 98%-a pedig szintén egyértelmű NEMmel kiszavazta őket a picsába. Tehát Juncker akkorát bukott, mint az ólajtó. Hogy ezt most "győzelemként" akarják kommunikálni, nyomorúságos, visszataszító és csak kiröhögni lehet.
HattoryHanzo
2016. október 07. 11:02
Annyira szánalmas, hogy a Habony Tröszt valahányszor piacra dob egy új terméket, jelen esetben ugye az Orbán beszédbe feltűnő nihilistázás, onnantól minden kormányoldali valaki/senki ezt makogja kataton módon orrvérzésig. Egyrészt kurva unalmas és irritáló, másrészt szögezzük már le, hogy aki Orbán Viktornál elvtelenebb és nihilistább, az csal.
Antigoné
2016. október 07. 10:20
Sokan a túlzott nyomulás miatt nem mentünk el. Ebből is tanulhat,akit illet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!