Sok hűhó nagyon kevésért

2016. október 03. 10:58

Orbán Brüsszel azon elismerését szeretné végre megkapni, amit nemzetközi színtéren gyakran megtagadnak tőle.

2016. október 03. 10:58
Gerald Schubert
Der Standard

„A magyarországi menekültellenes népszavazás reálpolitikai kulisszái a kezdetektől fogva törékenyek voltak. Egy tavalyi EU-határozat szerint az országnak 1300 menekültet kellett volna befogadnia – ez a tízmillió lakos esetén elenyészően alacsony szám. Csakhogy a tartós uniós kvótaszabályozást legutóbb a pozsonyi EU-csúcs is a messzi távolba lökte.

A zsíros parlamenti többséggel rendelkező miniszterelnöknek, Orbán Viktornak pártja belpolitikai erősítése miatt sem lett volna szüksége arra, hogy műsorra tűzze népszavazós színjátékát. A kérdéssel, miszerint egyetért-e a nép a nem magyar állampolgárok kötelező betelepítésével, többet veszíthetett, mint nyerhetett: még saját szavazói közül is sokan voltak, akik nem vették jó néven a drága és hamis kampányt.

Így hát az EU-ban lévő partnerei lettek a népszavazás közönsége. Orbán Brüsszelben össznemzeti összefogást akart prezentálni, hátha végre megkapja azt az elismerést, amit nemzetközi színtéren gyakran megtagadnak tőle. Európa azonban nagyon pontosan regisztrálta, hogy az elmúlt hetek mozgósításának célja az 50 százalékos érvényességi küszöb elérése volt – ez pedig messze nem jött össze. Orbán ezzel az előadásával nem ért el különösebben nagy benyomást. Ha pedig mindezek ellenére keményebb törvényeket jelent be, saját népszavazását utólag is abszurddá teszi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lolka-Bolka
2016. október 03. 20:49
szemt gecy nNACI ... kuss a neved
Antigoné
2016. október 03. 16:39
Szerintem is.
péterx
2016. október 03. 16:16
Akkor például olvassa-hallgassa az osztrák külügyminisztert , a CSU főnök-miniszterelnök Seehofert , Merkel beismerését , Sarkozy nyilatkozatait stb...
Box Hill
2016. október 03. 15:47
A világ egyik legélhetőbb országában nincs érvényességi küszöb. Ausztráliában kötelező szavazni annak, aki benne van a szavazók névjegyzékében. Ez a politikai kultúra csak parlamenti demokráciát ismert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!