A kormány a széllel szemben is tud...

2016. szeptember 16. 14:56

Atomerőmű. Az a jövő!

2016. szeptember 16. 14:56
Veress Jenő
Népszava

„Ha a kormány valamit nagyon akar, kiemelt beruházássá nyilvánítja, mint most Mészáros Lőrinc búzaüzemét. Ha meg nem akarja, abból akkor sem lesz semmi, ha nihilisták potyognak az égből.

A szélerőműveket például nagyon nem akarja. Nemrég csak kicsit tiltotta le az építésüket, a jövő héttől teljesen. Ezt így persze nem mondták ki, csak annyit, hogy azok »nem csökkenthetik honvédelmi és katonai képességünket«. Csak: a beépítésre szánt terület határától számított 12 kilométeren belül, a Magyar Honvédség radarjaitól 40 kilométeren, valamint a katonai repülőterektől 15-ön belül tilos építeni. Egyszerűbben fogalmazva: sehol.

El sem merjük képzelni, miféle hadi képességei lehetnek azoknak a boldogtalan országoknak, melyek lakói szélerőművek ezreinek fenyegetésében élnek. (...)

Atomerőmű. Az a jövő!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2016. szeptember 19. 08:38
Az energia ellátás két fontos részből áll. Az egyik, az energia megtermelése, a másik, a megtermelt energia eljuttatása az energia fogyasztójához. Azok, akiknek a feladata a fogyasztók energia ellátása, mindkét részt szem előtt tartják. Aki csak az egyik részről beszél, az nem az energia ellátásról beszél. Ha elfogadjuk azt, hogy Magyarország 5000 MW-os erőművi kapacitásából 4000 MW cserére szorul, akkor a 2-3 MW-nyi alap atom erőművi kapacitás nem tűnik túlzottnak, és bőven van még lehetőség a szél és napenergián alapuló erőművek telepítésére is. Ha a hálózat építést el akarjuk kerülni, akkor a sziget üzem jöhet szóba, ez pedig a sziget ellátásának biztosítása miatt, vagy a helyi energia előállítást (aggregátok), vagy az akkumulátoros energia tárolást igényli. Ezek a megoldások nagyon drágák, így az érdekeltek maradnak a hálózatnál, amit a telepítési és a fenntartási költségek miatt, az energia szolgáltatók kénytelenek elviselni. Gondoljunk arra, hogy felépíteni egy kilométeres hálózatot, aminek a végén van egy 10 amperes óra.
írmag
2016. szeptember 18. 17:52
Jencike, tekinteted az ülepedre, te meg nem tudsz! (lehetséges megoldás még a bő nyálelválasztás, ez elegánsabb is lenne, meg szobatisztább is, meg mondhatod magad fedettpályás nyálzónak)
tango47
2016. szeptember 18. 11:23
Ha a szélenergiával ALAPERŐMŰVEKET lehet működtetni, no akkor tényleg nem kellenek majd az atomerőművek. Az ilyen tyuk-agyúak ezt sosem fogják megérteni.
vegakutya
2016. szeptember 18. 07:23
Rákosi után szabadon, ültessünk gyapotot és építsünk sok szélerőművet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!