Az Eisenhower-doktrína vége

2016. szeptember 09. 19:21

Az Iszlám Állam vége nem jelenti a béke automatikus megjelenését sem Irakban, sem Szíriában. Győztesek azonban vannak, elsősorban Oroszország és a kurdok.

2016. szeptember 09. 19:21
Torba Tamás
Magyar Nemzet

„Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam kalifája – megválasztása előtt egyébként kevéssé ismert, jámbor szamarrai hitszónok, akit Hadzsi Bakr javasolt kalifának – nem fogja végső rohamra vezetni fekete lobogós seregeit sem a gyűlölt síiták, sem Róma ellen. A korábban oly hatékony kommunikációs gépezet is szinte teljesen elhallgatott.

A szervezet vége azonban nem jelenti a béke automatikus megjelenését sem Irakban, sem Szíriában. Mindkét országban kérlelhetetlen vallásháború folyik. Irakban az Iszlám Állam ellen hatékonyan fellépő síita milíciák a visszafoglalt területeken gátlástalanul gyilkolják a szunnita polgári lakosságot, és ezt a síita irányítás alatt álló iraki hadsereg tétlenül szemléli. Szíriában az Iszlám Állam meggyengült, most már csak egy az egymással harcoló csoportok közül. Az ország lassan elnéptelenedik, felperzselt pusztasággá válik. Senki nem tudja, hogy valójában ki nyeri meg a szír polgárháborút, ha egyáltalán lehet majd itt győztesről beszélni.

Győztesek azonban vannak, elsősorban Oroszország. (...) Megkockáztatható a kijelentés, hogy a Közel-Keleten Oroszország pozíciói talán soha nem voltak ennyire erősek – jórészt az Egyesült Államok rovására. Ez az Eisenhower-doktrína kudarcát jelenti. A doktrína szerint az Egyesült Államok számára a Közel-Kelet kiemelten fontos térség. Az volt – eddig. Obama elnöknek különösen az Irakkal kapcsolatos politikája sokak szerint leértékelte a régió fontosságát, amit az itt leírtak is alátámasztanak.

A kurd nép előtt történelmi esély nyílik. Mint az Iszlám Állam elleni harc fő teherviselői, a kurdok benyújthatják a számlát, amelynek formája egy önálló kurd állam kikiáltása is lehet, vélhetőleg először iraki területen. Egy ilyen lépés azonnali török intervenciót vonhat maga után. Kérdés, mit szól mindehhez Oroszország és az Egyesült Államok. Mérsékeltebb alternatíva lehet a már meglévő autonómia a bagdadi központi kormány rovására történő erősítése. De nem biztos, hogy ez a kurdok számára elegendő.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2016. szeptember 09. 22:35
Hát sok minden csak egy álom...Egyrészt Szíria partmenti övezete Aszad vezetésével (és orosz támogatással) alavita, keresztény és menekült lakossággal még egy működő állam. Magyar régészek idén is ástak kint egy keresztes várban, megy valahogy az oktatás is...A kurdok szegények messze nincsenek olyan jó helyzetben, hiába harcoltak keményen. A szokásos török támadások mellett, úgy tudom, hogy Irán is összeveszett a kurdjaival. A helyzet messze bonyolultabb, azt nem értem csak, hogy a Felkelők vezetőjének (már, ha van ilyen) még a nevét se tudjuk, bár az USA őt szeretné vezetőnek.
recipeferum
2016. szeptember 09. 22:01
" Egy ilyen lépés azonnali török intervenciót vonhat maga után. " Tiszta szerencse,hogy a majd két hete szir területen masirozó(és néha kiégő) török tankok nem beavatkozás, mert hanem a szerző marhára tájélozatlannak tünne..
tango47
2016. szeptember 09. 21:06
Torba eleinte tájékozottnak tűnt számomra (EchoTV). Aztán egyre okoskodóbbnak látta, és amikor kiderült hagy nagyban keveri a sz.., bocs a kását az amerikai olajgyártók érdekében (állítólag a lobbistájuk!?), azóta kicsit megrendült a hitelességébe vetett bizalmam. Persze lehet, hogy tévedek.
Akitlosz
2016. szeptember 09. 20:44
"Egy ilyen lépés azonnali török intervenciót vonhat maga után. Kérdés, mit szól mindehhez Oroszország és az Egyesült Államok." Azt, hogy mindegyiküknek fontosabb partner Törökország, mint a kurdok. Majd kapnak a kurdok némi együttérzést, mint Tibet, de semmi többet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!