Lazítani!

2016. szeptember 14. 16:51

Miután a Magyar Nemzeti Bank nagyjából bevetette teljes fegyverarzenálját – alacsony kamat, növekedési hitelprogram és önfinanszírozói program –, most a kormányon a sor.

2016. szeptember 14. 16:51
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Mi lehet ebben a helyzetben a mentsvár? Nos, a gazdasági növekedésének van egy stabil alapja, ez a belső fogyasztás megindulása. A kormányzati intézkedések, a reálbérek emelkedése segít abban, hogy a növekedés a korábban feltételezettnél nagyobb legyen. Viszont a GDP-növekedés gátja a munkaerőpiac sajátos, fentebb említett helyzete: az innovatív, versenyképes ágazatok a bérnövekedéssel tudnak munkaerőt bevonzani, számukra a béremelés nem jelent gondot. A lemaradó vállalkozások számára azonban a bérnövekedés versenyhátrányt jelent. Pontos számok nincsenek arról, hogyan oszlanak meg a vállalatok az innovatívak és a lemaradók kategóriája között, ám a hazai kis- és közepes vállalkozások jelentős része vélhetően az utóbbi kategóriába esik. Az is látszik, hogy véget ért az az időszak, amikor a nagyberuházások finanszírozására kizárólag uniós pénzeket fordítottunk. Egyre több lesz az olyan nagyberuházás a költségvetésben, amelyet adóforintokból valósítanak meg, mert megvan rá a mozgástér. Pozitív fejlemény az is, hogy elkezdődött a különadók csökkentése, amelyek jelentősen gátolták a növekedést az utóbbi években, s főleg a magánberuházásokat vetették vissza.

Miután a Magyar Nemzeti Bank nagyjából bevetette teljes fegyverarzenálját – alacsony kamat, növekedési hitelprogram és önfinanszírozói program –, most a kormányon a sor. Az ősszel jön a gazdaságélénkítő program, amelyről az illetékesek még csak a jelszavak szintjén küldtek – egyébként támogatandó – üzeneteket.

Kíváncsian várjuk a részleteket!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. szeptember 14. 18:15
A jelek máris mutatkoznak például a 3% körüli éves növekedés.
bunko_jobbos
2016. szeptember 14. 17:49
Egyetértek az idézett cikkel. Csak nem tudom, hogy mit akar mondani. Hogy kíváncsian várjuk a részleteket? Igen. De azért ez még nem cikk, csak a napi fizetésért leütögetett betűk. Mondjuk nehéz lehet minden nap újat mondani.
smarton
2016. szeptember 14. 17:31
A megoldás az alacsony fizetések, minimálbér szociális hozzájárulási adó mentesítése. Valahol 150-200 ezer bruttóig. Ez a mikro- és kisvállalkozások (kényszervállalkozások) jellemző bérszínvonala. 2012-ig legalább a minimálbér után nem kellett fizetni. Az pedig, hogy bevétel híján is fizetni kell, egyenesen erkölcstelen. A vállalkozási formákban a legkisebbek többszörös adóalanyok, járulékfizetők is lehetnek. Pl. egyéni vállalkozó maga után munkaadói járulékot is fizet. Az állam kitapossa az utolsó filléreket is, ellentétben a propagandával és azzal, hogy éppen aktuális céljait támogatja.
Akitlosz
2016. szeptember 14. 17:17
Csak ne lazítgassanak! Bármiféle lazítgatással elért növekedés sokkal többe kerül hosszú távon, mint amennyi haszna van rövid távon! Több billió eurót szórt el az EU gazdaságélénkítésre 2008. után ezzel megnövelve az államadósságot és ezzel semmi esélyük sem maradt a 2008. előtti szint elérésére, miközben folyamatos és egyre nagyobb mértékben terhelik a költségvetéseket az egyre nagyobb adósságok kamatai. Szóval ha túl sok elszórható pénze van az államnak akkor: 1. először is inkább hozza egyensúlyba a költségvetést! 2. ha még az egyes pont után is túl sok az elszórható pénz, akkor csökkentse az adókat! Ez a jó recept nem pedig a pénzszórás a haveri cégeknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!