Járcsöki

2016. szeptember 05. 14:57

Annyiban azonban történelmi értelemben most már lassan negyven éve valóban „éhbérről” beszélhetünk hazánkban, hogy az elemi szintű táplálékon kívül másnak a fedezete nincs is benne a magyar munkavállalók többségének bérében.

2016. szeptember 05. 14:57
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap Online

„Ezek a tőketulajdonosok inkább azt tekintik normálisnak, hogy a magyar munkavállalók Nyugatra mennek pénzt keresni, ide pedig még olcsóbb keleti munkaerőt importálnának a helyükre. Amiből kitetszik, hogy számukra ez itt nem ország, pláne nem nemzet, hanem csak egy market place, tehát egy lokális piactér, amelyen jó olcsón kell venni, és jó drágán eladni, hogy aztán az így szerzett hasznot, lehetőleg minél kevesebb adózással, kimenthessék innen.

Talán nem kell hangsúlyozni, hogy egy ilyen stratégia sikeressége Magyarországon az élőhely lassú, de egyre gyorsuló kínhalálához vezetne.(…)

Az pedig természetes, hogy a munkaadók mindenféle hamis logikával érvelnek a kibírhatatlanul magas bérterhek csökkentése mellett, és bolondok is lennének néven nevezni a törekvésüket. Vagyis azt, hogy ezzel az álságos érveléssel akarják a béreket a saját profitjuk növelése érdekében csökkenteni. Még ha a munkaadói járulék csökkentéséből adódó többletjövedelmük egészét béremelésre fordítanák, a munkavállaló akkor is csupán kézhez kapná és elfogyaszthatná azt, ami viszont így az egészség- és nyugdíjalapjából hiányozna.

Azt azonban aligha hihetjük, hogy a munkaadók erre készülnének, így a munkavállaló a »járcsökivel« csak veszíthet. Ha bárki valóban megoldást szeretne elérni ebben a kérdésben, akkor éppen fordítva, a feladat inkább a nagybruttó bér bevezetése volna. És akkor aztán az egész téma egyszer és mindenkorra megszűnne.

Ez azt jelentené, hogy megszűnne a munkaadói járulék, mert ez az összeg a bér részévé válna, és azt a munkavállaló fizetné be az államnak. A munkavállaló innentől tudná, hogy ez az ő bérének része, így nem tűrné el az annak csökkentésére tett kísérleteket.

Tudomásul kellene venni, hogy a tőketulajdonosok számára itt ennyi a munkaerő költsége, és akinek ez nem tetszik, annak tágasabb odakünn.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2016. szeptember 06. 11:53
Egyet mondok: Attila Szellemtudományi Intézet.
smarton
2016. szeptember 06. 10:22
És kedves Bogár Úr! "Járcsöki" nélkül lehet erőszakoskodni a munkáltatókkal kötelező béremelésekkel, legfeljebb többen mennek tönkre. Hú, de jó lesz!
abszurd
2016. szeptember 06. 10:03
T. Bogár úr! „Ezek a tőketulajdonosok inkább azt tekintik normálisnak, hogy a magyar munkavállalók Nyugatra mennek pénzt keresni, ide pedig még olcsóbb keleti munkaerőt importálnának a helyükre." Tőketulajdonosok mellett megemlíthette volna Varga Mihályt is (bár igaz, hogy ő is valószínűleg tőketulajdonos), és akár a kormányt is: http://magyaridok.hu/gazdasag/varga-mihaly-munkaerohiany-nem-gatolhatja-gazdasagi-novekedest-812830/ Üdv, abszurd
smarton
2016. szeptember 06. 09:46
"Az pedig természetes, hogy a munkaadók mindenféle hamis logikával érvelnek a kibírhatatlanul magas bérterhek csökkentése mellett, és bolondok is lennének néven nevezni a törekvésüket. Vagyis azt, hogy ezzel az álságos érveléssel akarják a béreket a saját profitjuk növelése érdekében csökkenteni. Még ha a munkaadói járulék csökkentéséből adódó többletjövedelmük egészét béremelésre fordítanák, a munkavállaló akkor is csupán kézhez kapná és elfogyaszthatná azt, ami viszont így az egészség- és nyugdíjalapjából hiányozna." Nem vagyok hozzászokva Bogár úrtól, hogy ennyi hülyeséget zagyváljon össze. A munkaadókat a 27%-os szociális hozzájárulási adó terheli a legjobban. Az pedig nem az egészségügyi- és nyugdíjkasszából hiányozna. Mert ezeket a munkavállaló bruttó béréből maga a munkavállaló fizeti be akkor is, ha levonják tőle az egyszerűség kedvéért. Ha megkapná a szochozz. egy észét, attól nem kevesebb, hanem több lenne a befizetni valója a tb.-be é nyugdíjba. Másrészt, egy kalap alá venni a multik főnökeit, a bankárokat, a Mercedes vezérigazgatóját és elit stábját a kényszer szülte mikro- és kisvállalkozókkal, akik magukat nem tudják kifizetni, mert a az alkalmazott bére az első, és kénytelenek mindenen spórolni, nos, ez egyszerűen aljasság. Értem én, hogy a kormány a választási év előtt jóközérzetezik, látjuk, hogy ki van adva, a béremelést kell mindenáron nyomatni. De ennyire primitíven? Ez nem Bogár színvonal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!