Közérdek és magánalku

2016. szeptember 14. 15:50

Vajon a magyar kormánynak sikerül-e az, ami eddig senkinek az Európai Unióban, hogy térdre, pontosabban fair adózásra kényszerítse a nagy nemzetközi csúcstechnológiai vállalatokat?

2016. szeptember 14. 15:50
Balogh Roland
Magyar Nemzet

„Vajon a magyar kormánynak sikerül-e az, ami eddig senkinek az Európai Unióban, hogy térdre, pontosabban fair adózásra kényszerítse a nagy nemzetközi csúcstechnológiai vállalatokat? Elérheti-e, hogy azok az egész EU területén azonos szabályokkal vegyenek részt a közteherviselésben, és ne menekítsék ki innen – az elsősorban a hirdetésekből befolyó – profitjukat? Jelenleg ugyanis ezek a vállalatok – köztük az Apple, a Google, a Facebook vagy épp az Amazon – arcpirítóan alacsony összegeket fizetnek be a tagállamok büdzséjébe, miközben különféle csatornákon eurómilliárdokat utalnak ki olyan adóparadicsomokba, mint például a Kajmán-szigetek. Egységes uniós direktíva erre, vagyis a techcégek adózására nincs érvényben, így azok a helyi adózási kiskapukat kihasználva úgy garázdálkodhatnak egyik országról a másikra ugrálva, ahogy nekik tetszik, illetve ahogy azt az adott tagállam jogszabályai megengedik. (...)

Ha most fogadni kellene, kicsi az esélye, hogy valóban azokra tudnak lecsapni, akik eddig is kimentették a profitot. Nem egy szakértő szerint ráadásul a techcégek közben a brexitet kihasználva az eddig adóparadicsomként számon tartott, ezért közkedvelt Írországból Nagy-Britanniába telepítik európai kirendeltségüket, így bújva ki bármiféle jövőbeli uniós szigor alól. Így nem kell előadniuk a politikailag motivált bosszút kiáltó szólamaikat sem, mint amilyennel most nyomás alatt tartja az ír parlamentet Tim Cook Apple-vezér. Emellett a transzatlanti szabad kereskedelmi egyezmény körüli fagyos légkör sem hatna rájuk (a TTIP megkötése ugyanis e vállalatoknak kedvezne).

Persze az sem lenne meglepő, ha hamarosan arról értesülnénk: a magyar kormány különalkut kötött valamelyik nagy techcéggel, amelyik ennek értelmében befizetne egy bizonyos összeget az »elmaradt« adója fejében. S hogy ezt ki fizeti meg nekik? Illúzióink ne legyenek. Sejtjük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. szeptember 14. 18:22
Mi az a fair adózás? Az amit a kormány kivet, csinál? Na ne tessék már viccelni! Inkább pofátlan, mint fair.
ördöngös pepecselés
2016. szeptember 14. 16:07
„Vajon a magyar kormánynak sikerül-e..." tudjuk hogy nem sikerült. A reklámadót is elkaszálták a hatalmasok EU strómanjai többek közt gecilaji kérésére is. De a részsikerek többek a semminél
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!