A vendégek befogadásáról

2016. augusztus 19. 07:56

Amikor a mai vezetéstől számon kérik a Szent István-i elveket, akkor azt hagyják tudatosan figyelmen kívül, hogy a jelenlegi migránsoknak a legcsekélyebb szándékuk nincs az országot építeni, díszíteni.

2016. augusztus 19. 07:56
Ugró Miklós
Magyar Nemzet

„Lehet, magyar sajátosság, hogy az ünnepek – ideértve az egyházi és személyes ünnepeket is, az államikat meg különösen – sajnos nem a közösség megélésének kitüntetett, szent pillanatai, hanem különféle egyéni és közösségi ellentétek megvitatásának »piros betűs« alkalmai. Augusztus 20-nak a létező szocializmusban mostoha sors jutott osztályrészül, hiszen állandóan keresték az identitását, de végül már senki nem tudta, minek az ünnepe, csak a tűzijáték volt biztos. A rendszerváltáskor heves parlamenti csatározások után lett állami ünnep Szent István királyra és a keresztény állam megalapítására emlékezve, de sokan ebbe sem nyugodtak bele.

Kósáné Kovács Magda örökbecsű megállapítását felidézve az egyházak rátelepednek az állami ünnepekre, példa rá augusztus 20-a. Az ultraliberálisok viszont felfedezték Szent István irodalmi munkásságát, és az idegenek szépségét hirdető kampányuk alátámasztására a keresztény kormányzat és lakosság orra alá dörgölték a király Imre herceghez intézett intelmeinek VI. fejezetét, amely a »Vendégek befogadásáról és gyámolításáról« címet viseli. A sokat citált textus szól imigyen: »mert az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak.« Ezzel az idézettel igyekeztek bizonyítani, hogy a király már ezer évvel ezelőtt is nyitott volt, liberális, toleráns, máig korszerű, nem úgy, mint a kormánykoalíció és annak tábora, amely maradi és vaskalapos, mert még mindig nemzetinek meg magyarnak vallja magát. Akkor fellángolt a vita a magyarság befogadó, illetve kirekesztő voltáról, s ez a diskurzus minden évben augusztus 20-a körül felizzik, egyrészt arról, hogy mit is tanított valójában István király, másrészt arról, hogy mi minden érvényes belőle ma, ezer esztendő múltán is. Megjegyzendő, hogy 1990-ig az Intelmek afféle történelmi kuriózum volt, szaktudósok ismerték, a közvélemény jó esetben hallott róla. Aztán az ultraliberálisoknak hála a kis eszmefuttatás közkinccsé vált.

A történelmi fátum sajátos végzése folytán az Intelmek idegenekről szóló passzusa tavaly nyáron súlyos, szinte bizarr aktualitást kapott. Sok tízezer jövevény nyomult be az országba, de sem a kormány, sem a lakosság nem tartotta túlzottan nagy becsben őket, sőt igyekezett mihamarabb szabadulni tőlük. Az SZDSZ ultraliberálisainak utódai diadalittasan rángatták elő az Intelmeket, mondván, a Fidesz-kormány és Orbán Viktor – aki amúgy királyi hatalomra és címre tör – semmibe veszi az államalapító uralkodó tanításait, mert ahelyett, hogy az idegeneket gyámolítanák, következetesen kipaterolják őket.

Nos, a kedélyek csillapítása végett idézném a sokat emlegetett részt megelőző mondatot. »Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti.« Szent István még pontosan tudta a szövetséges és az ellenség közötti különbséget. Hiszen nem sokkal azelőtt, hogy az Intelmek keletkezett, fegyverrel verte ki azokat a jövevényeket, akiknek néhány évtizeddel korábban a hatalma megszilárdítását köszönhette.

A tavaly ránk zúduló migránsokra ebből csak annyi érvényes, hogy néhányan fegyvert is hoztak. Amikor a mai vezetéstől számon kérik a Szent István-i elveket, akkor azt hagyják tudatosan figyelmen kívül, hogy a jelenlegi migránsoknak a legcsekélyebb szándékuk nincs az országot építeni, díszíteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2016. szeptember 01. 18:21
Aha és ezek mind-mind tavaly (és azóta) jöttek a zöldhatáron át, ugye?
Pandaka pygmaea
2016. szeptember 01. 18:21
"Uniós polgárok szabad mozgása A munkavállalók szabad mozgása az Európai Unió működéséről szóló szerződés 45. cikkében rögzített uniós alapelv, amelyet a Bíróság joggyakorlata és a másodlagos uniós jogszabályok fejtenek ki részeletesen. Az uniós polgároknak joguk van: -más uniós tagállamban állást keresni, -ott munkavállalási engedély nélkül munkát vállalni, munkavállalás céljából az adott tagállamban tartózkodni, -a munkaviszony megszűnése után is ott maradni, -az adott ország állampolgáraival megegyező bánásmódban részesülni az álláshoz jutás, a munkafeltételek és minden egyéb szociális- és adókedvezmény tekintetében." http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=hu&catId=457
heep
2016. augusztus 28. 18:19
A libsik ezt a rész is idézhetnék. Sőt a pápa is megfogadhatná: "Jósággal közeledsz a jóhoz, az igazhoz igaz vagy. A tisztával tisztán bánsz, a hamissal azonban hamis módra."
TAVIROZSA
2016. augusztus 25. 18:45
Saját környezetük tisztán tartására is képtelenek! !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!