Szegény Johnny és Danuta

2016. augusztus 19. 09:55

Hagyjátok békén ifjabb Jenőt. Ő csak a bohóc. Tulajdonképpen vicces a hatodik női aranyérem után azzal lelkendezni, hogy ez férfimunka volt.

2016. augusztus 19. 09:55
Tóta W. Árpád
hvg.hu

Tök igaz, létezik ez a kifejezés, már Vörösmarty is így gratulált előre azoknak, akik majd egyszer kiemelik a nemzetet a mély süllyedésből: ez jó mulatság, férfimunka volt. Érdekes kérdés, hogy vajon a nővel, vagy a gyermekkel szembeállítva értették-e a férfit a régi magyarok, akiknek akkori társadalmában minden komolyan vehető munka a férfiak dolga volt, a nőnek pedig a gyerekszobában, a konyhában és a templomban volt a helye. Kinder, Küche, Kirche, kein Kajak.

Vörösmarty óta eltelt százhatvan év, gratulálni egyelőre nincs kinek, mert senki sem emelte ki a nemzetet a mély süllyedésből. Amit műveltünk ebben a százhatvan évben, az férfimunka volt a javából; nők nem is nagyon vettek részt benne, csak elszenvedték a háborúinkat, remek ötleteinket és gyávaságunkat. Az egyik legnagyobb eredmény pont az, hogy valahogy elevickéltünk idáig, és akadnak már hősnőink, akiknek a magunk suta, félszeg módján bókolunk, és egy pillanatig saját magunkhoz hasonlítjuk őket, lány létükre. Hátha majd ők segítenek evezni, és csinálunk valamit ezzel a süllyedéssel.

Az is ilyen közkeletű fordulat, hogy vihar a biliben, és egyébként az is. Tudom, ünneprontás, de két hónap múlva a világon senkit nem fog érdekelni, hogy ki nyert aranyérmet női kajak-kenuban, mint ahogy mi is pont leszarjuk a finnek kalapácsvetőinek eredményét. És hogyha egy finn túl sokáig büszkélkedik azzal, hogy ők mekkora kalapácsokat milyen messzire hajítottak 1984-ben, akkor azt a finnt fárasztó, idegesítő debilnek fogjuk tartani, teljes joggal. Az Eurovíziós Dalfesztivál maradandóbb sikert hoz, mert egy dal előkerülhet még évek múltán, sőt akár el lehet adni ötvenhatos himnusznak, de azt elég kevesen fogják visszanézni tíz év múlva, hogyan kajakozott Kozák Danuta. Az is a süllyedés része, ha ezzel beérjük. A sírt, hol nemzet süllyed el, lelátókkal vesszük körül.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolka50.50
2016. augusztus 20. 13:30
Tottyadt W hablatya a pöcegödörből. Savanyú a szőlő, ugye, korcs?
vigyor
2016. augusztus 19. 17:18
Bameg Tótavé, ha mi nők már rád leszünk szorulva, hogy megvédj minket a 32 kilóddal, na az már régen rossz lesz.
cutcopy
2016. augusztus 19. 16:59
Nehéz élete lehet ennek a korcsfajzatnak hogy mindenben csak a rosszat keresi..
74bro
2016. augusztus 19. 16:51
Nem tudtál felmászni a kötélen, ugye? Ha te a Wurstot többre értékeled mint Danutát, az a magánügyed.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!