A legegyszerűbb pszichológiai triádot használja a plakátkampány

2016. augusztus 28. 10:17

A plakátozók elültetik a félelmet, haragra gerjesztenek, amelyek hatásaként agresszívakká válunk. Mind. Pártszimpátiától, idegengyűlöletre való hajlamtól függetlenül.

2016. augusztus 28. 10:17
Szigeti Ildikó
Mindset Pszichológia

„Nem tudom, hogy a »Tudta?« kampány kitalálói ismerték-e ezt a technikát vagy sem. Azt viszont tudom, hogy akármilyen tudományos elméleten alapult is a hivatalosan még csak most induló plakátozás, az üzembiztosan eredményes lesz. Hogy miért vagyok ebben biztos? Azért, mert a legegyszerűbb pszichológiai triádot használja a kampány. A félelem-harag-agresszió egymást beindító és fokozó hatása bombabiztos módszer. Senki nem menekülhet a hatása elől. Azok sem, akik elfordítják a fejüket, ha meglátják a kék óriásplakátot, avagy elkapcsolnak az olimpiai csatornáról, ha két félidő között, az izgalom tetőfokán az ismerős hang felteszi az ismerős kérdést.

A plakátozók elültetik a félelmet, haragra gerjesztenek, amelyek hatásaként agresszívakká válunk. Mind. Pártszimpátiától, idegengyűlöletre való hajlamtól függetlenül. És az agresszió arra hajtja a kvóta-szavazósdiban résztvevőket, hogy beikszeljék a nemet. Mert az agresszív ember nemet mond mindenre. Így próbálja levezetni az agressziót.

Az amúgy kampányellenesek »nem« szavazataira is bizton számíthatnak a plakátozók. Ők ugyanis annyira utálják az egészet, hogy tiltakozásként voksolnak nemmel. A »túltolt« kampánnyal feldühített szavazó igencsak beszűkült látóterén ekkor már garantáltan kívül esik a kérdés, így csak a lehetséges válaszokat látja. És az »ingerelárasztás« áldozata hozza a várt eredményt: nemet mond. Mindenre.

Ja, és még valami: tudta, hogy a »kampány« szó hadjáratot jelent?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 266 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2016. augusztus 29. 07:10
Az a szép, hogy ez a kampány az emberek legalantasabb ösztöneit indítják be, nézzük meg, milyen ocsmány rasszista hőzöngés zajlik: a népek ész nélkül tolják a legdurvább náci szövegeket a harmincas évekből, és észre sem veszik, hogy a seggstupid manipulációt bekajálták. Agy kikapcs, para ON. Bámulat, hogy már egyszerű dolgokban is kritikátlanul zabálják az emberek a mocskot, ami rájuk ömlik, tolják a mantrát, amit az állampárt tol. Ijesztően ostobának tűnik a magyar nép. Jah, hogy ezért nem kell oktatásra költeni.....
don Fefinho
2016. augusztus 28. 23:16
Fú, még kész szerencse, hogy a plakáton szereplő dolgok nem történtek - történnek meg naponta. Ja de.
august
2016. augusztus 28. 21:05
Az igazi érdekessége ennek a cikknek, hogy úgy beszél a tudományról,amit remekül érthet, de az EMBERT nem nagyon ismerheti. Ugyanis a félelem, az ember félelme az egyik legalapvetőbb életösztön évezredek óta, ez emeli ki az élőlények közül, hogy a félelem által óvatos lesz mindennel szemben, amit nem ismer, és ártalmára lehet. A bolond emberek nem félnek semmitől, ők azok akikben nincs félelemérzet. Az egészséges emberekben ott munkál a félelem, ami, akár bevallja, akár nem, óvatosságra inti. A félelem földolgozásának is több vállfaja létezik, van aki elmenekül előle, vagy összecsinálja magát, még a konfliktus csírájától is menekül, van aki a félelmet, számára hasznos formában képes földolgozni, erősebb lesz tőle, óvatosabb, sokkal körültekintőbb, és bölcsebb, míg van egy jelentős csoport, akiből a félelem adrenalint vált ki, belőlük lesznek az extrém sportolók, és úgynevezett hősök, akik mit sem törődve a veszéllyel, bármivel szembeszállnak. Az írás hibája pontosan itt indul, ugyanis ma az európai liberalizmus szinte minden egészséges életösztönt megpróbál kiírtani az emberektől, vagyia az a hely, ahol semmitől sem kell félni, nincsen sem fizikai sem más irányú veszélyforrás, így ilyen ósdi dolgokra nincs is szükség.. Kivéve persze a az iparszerűen mesterségesen gerjesztett félelmeket, a náciktól, a rasszistáktól, a homofóboktól, és a családot terror alatt tartó állatoktól... valamint a pártbéli vetélytársaktól, akik elhozzák a diktatúrát, és a rezsimet. Ebben a kultúrkörben értelmezhető csak a plakátkampány, aki nem hiszi, gondoljon bele mindenki, milyen alapvetés uralja a propagandát a migránsválság kapcsán? Tehetetlenek vagyunk, nem tudjuk megállítani, küzdeni sem lehet ellene. EZ az alapvető önvédelem hiánya, amikor egy országon csak úgy átvonul uticélja felé illegális határátlépőként több 100 ezernyi ember.. Igazából lehet félelemkeltésnek is nevezni, azt, ha ennek veszélyeire hívjuk föl a figyelmet, viszont ennek az elbagatellizálása a végzetes naivitás, aminek európában már több 100 halálos áldozata van. Lehet hogyha az áldozatok, vagy az a közeg, ahova érkezik, kicsivel több életösztönnel, és félelemmel viszonyult volna az eseményekhez, tán még ma is élnének..
betamás89
2016. augusztus 28. 20:19
Én a kampány előtt sem értettem egyet azzal, hogy európán kívüliek telepedjenek le Európában. Nem gyűlölöm az Európán kívülieket és másokat sem buzdítok arra, hogy gyűlöljék őket. Sőt, azt szeretném, hogy minél jobban menjen nekik. De ez ne Európában valósuljon meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!