Köszönettel tartozunk a menekülteknek

2016. augusztus 09. 13:12

Sokáig foglalkoztat a menekültek tekintete. Hirtelen arra gondolok: Németország köszönettel tartozik nektek. Nem viccelek, tényleg azt gondolom, hogy mindannyian köszönettel tartozunk a menekülteknek.

2016. augusztus 09. 13:12
Nemi El-Hassan
taz

„Gyakran elhaladok az autómmal egy valahol Berlin északi részén található jelentéktelen épület mellett. Az előtte unatkozva, a világ által elfeledve ücsörgő emberek látványából arra következtetek, hogy ennek menekültszállásnak kell lennie. Sokáig foglalkoztat még a tekintetük. Hirtelen arra gondolok: »Németország köszönettel tartozik nektek.« Nem viccelek, tényleg azt gondolom, hogy mindannyian köszönettel tartozunk a menekülteknek.

(...)

Eddig mindenki, aki azon a véleményen volt, hogy Németországban jelen vannak olyan dolgok, mint a rasszizmus, hangos nevetések közepette megkapta a túlérzékeny vagy a paranoid jelzőt. A széles tömegek számára nem volt ez ugyanis érzékelhető. Hogy voltak olyan emberek, akik ezt a bőrükön érezték nap mint nap, a vita szempontjából nem számított mérvadónak. Az őshonos német többség véleménye és tapasztalata volt csak fontos. Ha a menekültek megtanítottak minket valamire, akkor arra mindenképpen, hogy a társadalom alján lévő barna zacc nem is olyan barna, és nincs is annyira lent.

Az idegenellenes beállítottság ugyanis mélyen gyökerezik a német társadalomban. Ez nem egy újkeletű dolog. A menekültek ezt már azzal a felszínre hozták, hogy egyáltalán léteznek. A rasszizmus, mint jelenség nyilvánvalóvá vált.

A társadalom nagy részének ez olyan, mint kellemetlen ébredés egy szép álomból. Másrészt viszont a vitát csak úgy tudjuk lefolytatni, ha nevén nevezzük a dolgokat. Ha képesek vagyunk arra, hogy definiáljuk őket, bánni is tudunk velük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
haj rá
2016. szeptember 26. 11:07
A Nemzetgyilkos zsidaj elledék vezeti a világot! Munkatáborokba velük!!!Ajvé,Salome,Solomon!
írmag
2016. szeptember 04. 14:47
Csak feltételezés: ezek dolgozni nem akarnak, miből akarnak megélni? kiárusítják, eladják Németországot? Kinek?
kispufi
2016. augusztus 30. 11:24
nevezzük nevén a dolgokat? hálád tárgyait is? hát jó. az agresszor élősködő alvóügynökei, ébredezéskor. hogy ettől egy El-Hassan nevű fasztudjakicsoda elélvez, az meg milyen marha meglepő.
tango47
2016. augusztus 26. 13:13
Szégyen, hogy ez német nyelven megjelenhetett Európában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!