Megőrzik-e higgadtságukat a németek?

2016. augusztus 10. 10:45

A populizmus leegyszerűsítő lencséjét levéve látjuk, hogy a ’70-es és ’80-as években több ember halt meg Európában terrorcselekményben, mint manapság – és ma még mindig sokkal nagyobb az esély hogy valaki félrenyel és megfullad, mintsem hogy egy terrorista oltsa ki az életét.

2016. augusztus 10. 10:45
Langowski Judith
Kettős Mérce

Főleg azért szomorú ez a folyamat, mert kihasználja a hirtelen félelmet, melyet a tévé előtt érzünk, miközben a tények háttérbe szorulnak. A populizmus leegyszerűsítő lencséjét levéve látjuk, hogy a ’70-es és ’80-as években több ember halt meg Európában terrorcselekményben, mint manapság – és ma még mindig sokkal nagyobb az esély hogy valaki félrenyel és megfullad, mintsem hogy egy terrorista oltsa ki az életét. Akik viszont valóban nagy veszélyben élnek, azok maguk a stigmatizált menekültek, ahogy ez a lista is mutatja, a 2015-ös menekültszállások és tervezett menekültszállások elleni merényletekről. A napokban 20 rostocki fiatal menekültet kellett kilakoltatni otthonukból, mert az igazgató veszélyben látta helyzetüket.(...)

Berlin egy olyan város, ahol normális, ha a boltos veled németül beszél, a következő bevásárlóval pedig görögül, törökül, arabul vagy olaszul. Ahol egy osztályban akár 20 országból jöhetnek a gyerekek, és együtt nőnek fel  – a gettósodás itt kevésbé jellemző, mint Párizsban vagy Brüsszelben. Az aktuális politikai kampányok ezt sugározzák vissza: a plakátokról mosolygó politikusok bőrszíne is kevert.

A szeptember 18-án Berlinben sorra kerülő tartományi választások barométerként fogják majd jelezni, hogyan viszonyulnak a németek a félelmet keltő médiadiskurzushoz és politikához. Vagy a CDU-ra szavaznak, aki rendőrséget és térfigyelő kamerákat ígér a városnak, hogy »erősödjön«; vagy a várost jelenleg is vezető SPD-re (Szociáldemokrata párt), akik az aktuális főpolgármestert a lakosok társaságában reklámozzák – családokkal, hijabot viselő nővel, dolgozókkal. Vagy a zöldeket (die Grünen) választják és a toleráns, nyílt társadalmat, ahol az, hogy viszonyulsz istenhez és a szexhez, a magánügyed. Egyedül az AfD-nek voltak nagy nehézségei, hogy időben elkészüljön a kampánnyal. Egyetlen német reklámcég sem volt hajlandó elvállalni ajánlatukat – így külföldön kellett csináltatniuk a plakátokat.

Németország nem Franciaország – itt történelmi okokból nem fogja Angela Merkel olyan gyorsan kijelenteni a szükségállapotot (hisz Hitler is ezt tette). De biztos, hogy erősödni fog a rendőrség jelenléte itt is, Berlinben és Münchenben egyaránt. Ha okosak vagyunk, ennek ellenére bízunk benne, hogy a kiszámíthatatlan esetek miatt nem kell feladnunk a nyílt, színes társadalmunkat. Ha nem hagyjuk magunkat behúzni a média és populizmus által táplált pánik-folyamba. Ha higgadtak maradunk, együtt.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2357
2016. augusztus 12. 10:39
.
catalina9
2016. augusztus 10. 18:54
és ma még mindig sokkal nagyobb az esély hogy valaki félrenyel és megfullad, mintsem hogy egy terrorista oltsa ki az életét. " ez olyan szép, kár hogy nem hallottuk amikor jesuischarliek hisztiztek néhány gátlástalan párizsi firkász lelövése miatt..
Orange79
2016. augusztus 10. 17:55
Egyébként ez a baromira toleráns, baromira színes társadalomról szőtt hazug, utópisztikus mese csak addig fog fennmaradni amíg a barna és fekete valagúak nem lesznek többségben. Onnantól kezdve félredobják a békés és ártatlan ábrázatukat, egységesíteni fogják a társadalmat hiszen ők sem élvezik a multikultit. Lesz majd kötelező iszlám, saria és színesbőrűek mindenhol. A jogvédők és libsi hazaárulók pedig majd sápítozhatnak meglepetten. Átköltözik a közel kelet Európába, minket pedig kiírtanak és kész.
Orange79
2016. augusztus 10. 17:45
Ez a folyamat egészen másért szomorú. Azért szomorú mert az európai népek etnikai, genetikai és kultúrális megsemmisülését fogja eredményezni amelyről egyesek nem képesek vagy nem hajlandóak tudomást venni. Ez az igazi pc populizmus..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!